Checklists: Directe hulp


26 november 2015

Vraag nummer: 44362

Beste mevrouw,

Ik ben Jonah en ik zit in de 4e klas van de middelbare school. Wij moeten voor Levensbeschouwing een project doen over het humanisme.
Ik heb al best wel wat gehad aan jullie pagina hierover maar heb toch nog een paar vragen over en ik zou het heel fijn vinden als u die zou kunnen beantwoorden.
Ten eerste, wat gebeurt er met de overledene direct na het overlijden?
Hoe ziet de dienst eruit, wat gebeur er daarna en hoe wordt het geheel afgesloten? Zijn er hierbij nog bepaalde gebaren gebruikelijk?

Ik zou het enorm fijn vinden als u deze vragen voor mij zou willen beantwoorden.

Alvast bedankt, Jonah Hendriks

Antwoord:

Beste Jonah,

Wat goed dat je op deze site een berichtje stuurt. Dat heb je goed gevonden!
Na een overlijden wordt het lichaam verzorgd d.w.z. gewassen en schone kleding aangedaan. Dat wordt door een (uitvaart)verzorger gedaan of samen met de nabestaanden wanneer zij dit prettig vinden. Daarna wordt het lichaam direct gekoeld, dat is belangrijk om de processen die in het lichaam bezig zijn, uit te stellen. De dienst is meestal zo'n 45-60 minuten in een aula of kerkgebouw en wordt geleid door een voorganger. Dat kan ook de uitvaartverzorger zijn. Na de dienst wordt de overledene begraven of gecremeerd. Daarmee is het afscheid afgerond.
Ik snap niet goed wat je bedoelt met 'gebaren' Misschien bedoel je rituelen? Dat is afhankelijk van de tradities waarmee de overledene is opgevoed en heeft geleefd.

Met vriendelijke groeten, Anja Berghout
Nanazorg

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >