Checklists: Altijd doen


22 augustus 2016

Vraag nummer: 47074

Een stoffelijk overschot is dit een roerend of een onroerendgoed voor de nabestaanden? Mvg

Antwoord:

Beste Vragensteller,
Voor het antwoord op deze vraag geef ik u een link waar u misschien het antwoord kan vinden. http://www.begraafplaats.nl/artikelen_db/101/

De betekenis van:
Roerend = verplaatsbaar
De betekenis van: Goed = (in deze context): algemene term die meestal gebruikt wordt als overkoepelende term om een vermogensrechten, zoals het eigendomsrecht, aan te geven. Goed wordt in het Burgerlijk Wetboek zowel in de betekenis van recht als in de betekenis van zaak gebruikt.
Een onroerend goed is een goed dat niet verplaatsbaar is: grond en alles wat duurzaam met de grond verenigd is. Dit zijn bijvoorbeeld nog niet gewonnen delfstoffen, beplantingen, en gebouwen. Alles wat niet onroerend is, is een roerend goed. Dus in die zin zou een stoffelijk overschot strikt genomen een roerend goed moeten zijn. Maar:
Juridisch is een stoffelijk overschot van een mens een zaak waarover niemand eigendom kan doen gelden. Lijken zijn dus niet te koop en geen eigendom van de levenden. Er kan enkel feitelijk over beschikt worden; door directe nabestaanden, of door de houder van de begraafplaats waar het stoffelijk overschot begraven is. Na 10 jaar spreekt men over stoffelijke resten.
Omdat niet duidelijk wat de situatie is waar uw vraag vandaan komt kan ik het dus ook niet beantwoorden, maar alleen op weg helpen.

Ik hoop dat dit gelukt is.
Met vriendelijke groet,
Milou Demaret
Nunazorg

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn