Checken van testament


29 juli 2020

Vraag nummer: 61276

Bij erfenis, checken of er een testament is, staat dat het vijf dagen duurt voordat je antwoord krijgt van het CTR. Maar de uitvaart moet binnen zes dagen plaatsvinden, dus je kunt niet meenemen wat er in het testament staat.

We hebben gelezen dat bij testament een begrafenisexecuteur benoemd kan worden maar dat lijkt praktisch gezien zinloos omdat je het testament te laat leest.

We hebben het geregeld zoals we denken dat goed is, dus bij ons is er geen probleem.

Het zou wel fijn zijn als op jullie website (overigens complimenten!) de raad wordt gegeven, wensen over de uitvaart, asbestemming, regelaar etc in een persoonlijk dokument te regelen, niet bij testament.

MvG
Familie V.

Antwoord:

Beste vraagsteller,

Dank voor uw complimenten over de website; fijn dat u veel informatie kunt vinden. Wij zullen uw advies ter harte nemen.

Om op zeer korte termijn inzage in een testament te kunnen krijgen, kunt u contact opnemen met een notaris. Bij voorkeur de notaris die het testament heeft opgemaakt; maar elke andere willekeurige notaris kan u ook van dienst zijn bij het snel opvragen van een testament. Natuurlijk zullen hier uitzonderingen op zijn, één daarvan is als het testament heel oud is en het opgevraagd dient te worden bij het Rijksarchief; dit gaat enkele dagen duren.

Het vastleggen van wensen in een testament met betrekking tot de uitvaart (begraven of cremeren, een begrafenisexecuteur etc) zijn verzoeken. Er is geen garantie dat deze ook werkelijk uitgevoerd zullen worden maar de nabestaande(n) zullen vaak graag aan de wensen willen voldoen. Zoals u in uw vraag aangeeft: u heeft het geregeld zoals u denkt dat het goed is en dat is, voor u, geen probleem.

Er zijn verschillende mogelijkheden om de nabestaande(n) te informeren over wensen kort na het overlijden. U kunt, zoals u zelf al aan geeft, denken aan een persoonlijk document waarin de wensen beschreven zijn. Of de beoogde begrafenisexecuteur benaderen en hem of haar te op de hoogte te brengen van de wensen. Ook kan vooraf bij een uitvaartondernemer de wensen vastgelegd worden.
Welke manier ook gekozen wordt, het is voor de nabestaanden prettig als deze informatie eenvoudig gevonden kan worden.

Ik hoop dat mijn antwoord een aanvulling is op de informatie die u heeft.

Met vriendelijke groet,
Wia Snijder
Nunazorg
www.nunazorg.nl

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >