Bezittingen overledenen in hospice en verwerping erfenis


25 juni 2020

Vraag nummer: 61073

Mijn vader heeft zijn laatste levensfase doorgebracht in een hospice. Tijdens zijn verblijf heeft hij natuurlijk enkele eigendommen meegebracht, waaronder laptop, horloge, kleding etc.

Nu hebben de erfgenamen de erfenis verworpen en staan de eigendommen van de overledene nog in de hospice. Mag het hospice deze spullen verwijderen of moeten wij dit, ondanks de verwerping, alsnog zelf doen?

Antwoord:

Beste vraagsteller,

Met het verwerpen van de erfenis hebben de erfgenamen afgezien van de nalatenschap en hebben zij geen recht op de bezittingen en kunnen schulden niet op de erfgenamen verhaald te worden. De erfgenamen dienen zich ook zo te gedragen: zij mogen geen handelingen verrichten waardoor het zou kunnen lijken dat zij de erfenis aanvaarden (zoals spullen meenemen).

Dit betekent dat u, de erfgenamen, de spullen niet uit het hospice mag verwijderen.

Of het hospice de eigendommen van uw overleden vader mag verwijderen is een andere vraag. Mogelijk is het hospice eerder in een vergelijkbare situatie geweest en kennen zij het antwoord op deze vraag. Meer duidelijkheid hierover kan het hospice krijgen van hun jurist, de landelijke organisatie waarbij zij zijn aangesloten of bijvoorbeeld bij Het Juridisch loket. Het Juridisch Loket is bereikbaar op nummer 0900 – 8020 maandag tot en met donderdag 09.00 – 12.30 uur en 13.30 – 17.00 uur en op vrijdag tot 13.00 uur.

Met vriendelijke groet,
Wia Snijder
Nunazorg
www.nunazorg.nl

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >