As van opa


1 mei 2020

Vraag nummer: 60648

Een hele goedemorgen.
Mijn naam is (...) uit Amsterdam. Helaas heb ik in Juni van het vorige jaar afscheid moeten nemen van mijn lieve Opa, die in zijn/mijn leven eigenlijk méér mijn vader was.
De beste man heeft 3 kinderen nagelaten, welgezegd mijn moeder, en mijn 2 ooms. Tevens heeft hij praktisch mijn hele jeugd voor mij gezorgd en is hij altijd de enige geweest op wie heb kunnen terugvallen in mijn verdere leven. Hij was dé bindende factor voor de kleine familie die we waren.
Mijn vraag is schrijnend en luidt als volgt: Sinds de eerste dag van het overlijden word er al geruzied over erfgelden en alleen gepraat over "randzaken". Ikzelf als kleinzoon heb mij hier nooit voor geinteresseerd en dit legt precies de vinger op de zere plek waarom ik mij na het overlijden van mijn opa iet meer gedistancieerd heb van de overgebleven familieleden.
Vorige week ben ik op bezoek geweest bij mijn moeder en 1 van mijn ooms, die nog altijd in hun ouderlijk huis verblijven. Tussen alle verwijten door stelde ik hun de vraag: "Waar is Opa nu eigenlijk?" Doelende op wat er met de as gebeurd was.
Het nonchalante antwoord was als volgt: "Oohw, ze zien maar wat ze met hem doen, we hebben "het" gewoon daargelaten."
Mijn hart brak, en tot op de dag van vandaag kan ik dit nog geen plek geven en ik ben zachtuitgedrukt; rondom kwaad! Hun lieve vader, mijn opa die altijd goed voor hun was en alleen maar bekommerd hebben over zijn geld..! De meest beknopte afscheidsdienst regelen (wel een uitvaart, geen info over crematie waar ik toch bij had willen zijn). Aan niets van zijn persoonlijke wensen voldaan en zelfs alleen aan het ruzieen over resterende gelden; gevoellooes, respectloos en onmenselijk
Terugkomend op mijn vraag ben ik mij vandaag in gaan lezen in de wettelijke bepalingen om mijn opa eventueel op te kunnen halen en gaan bellen naar de lieve mensen van Uitvaartcentrum Dunweg in Hoofddorp. Gelukkig kreeg ik een lieve meneer aan de telefoon en verschafte mij de informatie dat mijn opa gecremeerd is in Nieuw-Vennep. Inlevend als hij was en mij niet blij wilden maken met een "dode mus" vertelde hij mij ook dat wettelijk bepaald is, dat er 6 maanden staat voor het ophalen van iemands as, en dat daarna de as verstrooid word. We zitten nu in Mei van 2020. Mijn opa is gecremeerd in Juni van 2019 dus was ik al bang voor het ergste... Dit had hij niet verdient...
Maar toen: bellende met het Crematorium (net een uur geleden) kreeg ik de mededeling dat mijn Opa er nog is!!! Hij is nog niet verstrooid, maar: ik ben niet rechthebbend en degeen die wel rechthebbend is, is uw oom. Dé persoon die mij vorige week nog lachend vertelde dat het hem niet boeit.
"Wend u tot hem, laat hem op papier zetten dat hij u machtigt uw opa op te halen en wij geven hem zo aan u mee".
Mijn vraag zal nu al wel alom duidelijk zijn:
We leven in een land waarin Gelukkig een hoop zaken wettelijk heel erg goed geregeld zijn. Met hoe alles al verlopen is, wil ik hem de vraag niet meer persoonlijk stellen, ik hou mijn hart al vast bij het idee alleen al, nog wonende in hun vaders huis. Als er wettelijk bepaald is dat er een periode is van 6 maanden en hier geen aanspraak op word gemaakt, is dat recht dan niet stilzwijgend wettelijk verspeeld? Mag ik mijn opa wettelijk gezien niet gewoon ophalen nu hun zich daar al 11 maanden niet over bekommeren?
Graag hoop ik op een spoedig antwoord en ik hoop hier snel wijzer van te worden.
Dank voor uw begrip en tijd.

Met Vriendelijke Groeten

Antwoord:

Beste vraagsteller,

U zit in een niet makkelijke situatie, ik wil u sterkte toewensen.
Zelf kan ik uw feitelijke vraag niet adequaat beantwoorden.
Uw vraag is meer een juridische vraag dan een vraag over nazorg. Voor een goed antwoord kunt u uw vraag stellen aan mijn collega Mr. Willem van der Putten van Juridisch Advies.
Mr. van der Putten staat ook op de website van Uitvaart.nl: https://www.uitvaart.nl/vraag-een-expert/juridisch-advies

Ik hoop dat u hier het antwoord op uw vraag kunt vinden.

Uit privacy-overwegingen heb ik uw naam uit de tekst verwijderd.

Met vriendelijke groet,
Wia Snijder
Nunazorg
www.nunazorg.nl

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >