Ardanta weigert uitkering na overlijden vriend binnen 1 jaar na afsluiten verzekering. Mag dat?


7 juni 2020

Vraag nummer: 60946

Mijn vriend is afgelopen dinsdagavond overleden. Hij heeft vanaf begin dit jaar een uitvaartverzekering bij Ardanta. Ardanta heeft gezegd dat mijn vriend te weinig heeft opgebouwd. Zelf kan ik de uitvaart niet bekostigen. Familie is er niet. Daarom wordt het nu een gemeentelijke uitvaart door de gemeente Emmen. Een begrafenis zonder grafmonument, alles heel sober. Mag Ardanta zo maar de uitkering weigeren? Mijn vriend was gezond maar overleden aan een natuurlijke doodsoorzaak: hartstilstand.

Verder zou ik graag een autopsie wensen. De artsen zijn 3 uur met mijn vriend bezig geweest maar hebben geen bloed of urine afgenomen. Mijn vriend, woonachtig bij het Leger des Heils, is ook op een vreemde manier op de grond gevonden met een dik oog en oor beschadigd. Ik heb daarom de politie gebeld maar wil graag een autopsie.

Graag hoor ik van u.

Mevrouw anoniem

Antwoord:

Beste vraagsteller,

Uw eerste vraag gaat over een uitvaartverzekering bij Ardanta. Ardanta heeft 3 verschillende uitvaartverzekeringen op hun website staan; welke uw overleden vriend had afgesloten geeft u niet aan. In de voorwaarden van deze uitvaartverzekeringen staat wat er bij een overlijden uitgekeerd wordt en in welke gevallen geen of een deel van de uitkering betaald wordt. Van invloed hierop is hoelang de verzekering al loopt en de leeftijd van de overledene. U kunt deze voorwaarden vinden op de website: https://ardanta.nl/verzekeringen/. Hier staat ook wat u kunt doen als u het niet met de uitkering eens bent en hoe u eventueel een klacht in kunt dienen.

Uw tweede vraag gaat over uw wens om een autopsie (een ander woord hiervoor is obductie) uit te laten voeren. Uw vriend was gezond en is overleden aan een hartstilstand; een arts een natuurlijke doodsoorzaak vastgesteld. Ik adviseer u om contact op te nemen met de huisarts of arts die de doodsoorzaak heeft vast gesteld en uw vragen aan hem of haar te stellen. Deze arts kan u ook informeren over de mogelijkheden van een autopsie.
Meer informatie over obductie in de omgeving van Emmen kunt u vinden op de website van Treant Zorggroep: https://www.treant.nl/ziekenhuiszorg/onderzoek-behandeling/postmortaal-diagnostisch-onderzoek. Hier vindt u informatie over de procedure, redenen waarom een obductie uitgevoerd wordt, de praktijk en de benodigde toestemming voor een obductie.

Ik hoop dat deze antwoorden u verder helpen en ik wens u heel veel sterkte.


Met vriendelijke groet,
Wia Snijder
Nunazorg
www.nunazorg.nl

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >