overlijden en flexibel hypohteekkrediet.


29 september 2019

Vraag nummer: 58688

Ik heb 2 vragen:
1. Mijn echtgenote (75 jaar) en ik (79 jaar) hebben in 2003 een aflossingsvrije flexibel hypotheekkrediet afgesloten met ABNAMRO van € 10000.- Inmiddels is € 9800.- afgelost. We willen toch graag dit flexibel krediet niet helemaal aflossen met de volgende reden:
- Indien wij beiden overleden zijn zal onze woning verkocht moeten worden. Dat kan kort duren, maar ook lang. Herinner de recessie tussen 2008 en 2013. De hypotheek en energiekosten moeten dan wel doorbetaald worden. We gaan er vanuit, dat niet voldoende op onze spaarrekening staat om daaraan te voldoen. Het gevolg is, dat dan de erfgenamen dat vanuit eigen zak moeten doen. Om deze laatste optie te voorkomen kan het flexibele hypotheekkrediet een uitkomst zijn. Daar staat dan nog € 9800 op om zeker voor een jaar deze kosten te kunnen voldoen. Na verkoop van woning kan het opgenomen geld van het flexibel hypotheekkrediet afgelost worden met de verkoop van de woning.
Alleen de vraag: Is het mogelijk dat dit flexibel hypotheekkrediet ook gebruikt kan worden door de erfgenamen? Of blijft dit soort rekeningen geblokkeerd voor de erfgenamen.
2. Indien één van ons beiden overlijdt is voldoende op de spaarrekening om de begrafenis daarvan te betalen. De vraag is wel voor ons of het resterende spaarbedrag voldoende zal zijn om de begrafenis voor de langstlevende te kunnen betalen. Dat zal zeker mogelijk zijn, indien de woning verkocht is. Is het gebruikelijk dat met begrafenisondernemer hiervoor een regeling getroffen kan worden.
Graag uw reactie. Bijvoorbaat dank

Antwoord:

Beste Vraagsteller,

Het flexibel krediet kan niet zondermeer worden opgenomen door de erfgenamen. Natuurlijk kan die vraag wel gesteld worden na uw overlijden aan de hypotheekverstrekker, maar deze hoeft niet aan die vraag te beantwoorden. De geldverstrekker zal op dat moment ook kijken naar de erfgenamen en hun zgn. kredietwaardigheid. Feitelijk moet dit gezien worden als een nieuwe hypotheekaanvraag met andere aanvragers (nl de erfgenamen)

Wat de uitvaartkosten betreft. Een uitvaartondernemer is vrij om afspraken over de factuur te maken. Daar is op voorhand geen eenduidig antwoord op te geven. Het is alleszins niet gebruikelijk dat een uitvaartverzorger op diens betaling wacht tot een woning is verkocht.

Hartelijke groet,

Joke van Zoest
sce executeur, estate- en financieel planner

erfzaken
platinaweg 25
2544 ez den haag
tel 070 321 00 15


www.erfzaken.nl
post@erfzaken.nl

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >