onderwaarde woning na overlijden vader


2 september 2020

Vraag nummer: 61470

Beste, mijn vader is recent overleden en de hypotheek van het huis van mijn ouders is nu overgeschreven op mijn moeders naam. Mijn moeder en broer, zus en ik hebben de erfenis beneficiair aanvaard omdat het huis ten minste €90 000 onder water staat en er nog wat andere schulden van mijn vader zijn. De bank is dus een van de schuldeisers in de negatieve nalatenschap. In overleg met de bank verkoopt de bank nu het huis met volmacht. Nu komen we er echter maar niet achter of onze moeder nu hoofdelijk aansprakelijk en daarmee verantwoordelijk is voor de gehele restschuld of slechts voor de helft (ze waren in gemeenschap van goederen getrouwd). Weet u of daar jurisprudentie over is? Dank alvast voor uw antwoord.

Antwoord:

Beste vraagsteller,

U schrijft 'we er echter maar niet achter of onze moeder nu hoofdelijk aansprakelijk is' en hieruit denk ik op te mogen maken dat u al verschillende personen/organisaties uw vraag hebt voor gelegd. Uw vraag is zo specifiek dat ik u ook niet kan helpen, ik beschik over onvoldoende juridische kennis om uw vraag te beantwoorden.

Mijn collega-experts van de website waar u uw vraag gesteld hebt, Mr. Willem van der Putten, jurist of C. van de Griend, notaris, kunnen u wellicht helpen. U kunt uw vraag op de website https://www.uitvaart.nl/vraag-een-expert aan één van hen stellen.

Natuurlijk kunt u ook uw eigen jurist of notaris raadplegen; zij zullen u ongetwijfeld kunnen helpen. Als u die niet heeft dan kunt u nog overwegen om uw vraag te stellen aan een onafhankelijk notaris via de notaristelefoon (https://www.notaris.nl/de-notaris/notaristelefoon). Het nummer van de notaristelefoon is 0900 3469393; zij zijn bereikbaar op werkdagen van 9.00 – 14.00 uur. De kosten van de notaristelefoon bedragen naast uw gebruikelijke belkosten 80 cent per minuut.
Mogelijk dat de medewerkers van Het Juridisch Loket u kunnen helpen; ook zij zijn onafhankelijk en op de website (https://www.juridischloket.nl/familie-en-relatie) kunt u de nodige informatie vinden. Telefonisch zijn zij bereikbaar op nummer 0900-8020 op maandag tot en met donderdag na 09.00-17.00 uur en op vrijdag van 09.00 – 13.00 uur. De kosten bedragen € 0,10 p/min, met een maximum van € 12,50. Excl. een starttarief van 4,5 cent en uw gebruikelijke belkosten.

Ik hoop dat dit antwoord u verder helpt in uw zoektocht naar een antwoord op uw vraag; ik wens u veel succes.

Met vriendelijke groet,
Wia Snijder
Nunazorg
www.nunazorg.nl

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >