Hertaxatie woning.


11 april 2023

Vraag nummer: 66434

Goedemorgen Joke,

Ik ben executeur (afw.bew. voerder) van de erfenis van mijn moeder die eind 2021 is overleden. Haar woning is eind maart 2022 verkocht. Mijn vader is ruim 4 jaar geleden overleden. Ik heb 2 oudere broers die door moeder zijn onterfd en recht hebben op een legitieme portie.

Er is 1 broer die de waarde van de woning zowel toen vader als moeder is overleden betwist en via een advocaat om een hertaxatie vraagt. De woning is sinds oplevering helemaal niet meer in de oorspronkelijke staat toen de ouders kwamen te overlijden. De huizenmarkt van nu is niet vergelijkbaar met die van voorheen.

Kortom, ik zie niets in een hertaxatie. Ik zou graag van u willen vernemen hoe dit in de praktijk (niet) erkt.

m.vr.gr. John van den Acker

Antwoord:

Beste vraagsteller,

De advocaat van wederpartij vraagt om een hertaxatie en aan deze vraag zal tegemoet moeten worden gekomen. In de praktijk zal deze vraag om een hertaxatie altijd anders aangepakt worden omdat iedere omstandigheid anders kan zijn.
In uw geval zal een taxatierapport zijn afgegeven aan de kopers van de woning in 2022. vanuit dit rapport zal een waardepeiling kunnen blijken?
Voor wat betreft de waarde vier jaar geleden zou evt. aangesloten kunnen worden bij de gegevens vanuit de erfbelastingaangifte? Overigens, ter zijde, indien de advocaat om een hertaxatie vraagt, kan advocaat zelf de hertaxatie regelen, toch? In dat geval is het niet uw probleem. Maar ik begrijp is er sprake van een betwisting van de waarde en heeft u er belang bij dat er een realistische waarde gehanteerd wordt ten tijde van het overlijden. Echter, tegenpartij eist hertaxatie en zal dienen te bewijzen dat de waarde die u heeft voorgesteld niet realistisch is.

Met vriendelijke groet,

Joke
post@levenszaken.nl
T: 070-3210015

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >