Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Overdracht van vruchtgebruik en bloot eigendom broers en zussen naar 1 broer

16 juni 2019

Vraag nummer: 58078

Bij overlijden van mijn vader in 1996 hebben wij (5 broers en zussen) ieder 1/5 bloot eigendom verkregen en mijn moeder het vruchtgebruik, over de woning van mijn ouders. De waarde van ieder bloot eigendom
Het vruchtgebruik is gedefiscaliseerd; de woning wordt jaarlijks belast bij mijn moeder, de broers en zussen. De woning is vorig jaar getaxeerd op 190.000 EUR waarbinnen de waarde van het vruchtgebruik door mijn moeder aangegeven is als 18.500,- EUR. Nu woont mijn moeder nog zelfstandig; dat gaat goed, maar er is mantelzorg nodig. Ik ben als mantelzorger bekend in de gemeente waar mijn moeder woont. Ik ben alleenstaand, geen kinderen, niet getrouwd geweest, en heb een koopwoning in een andere (dure) gemeente, met een flinke overwaarde. Ik overweeg met mijn moeder en broers en zussen te overleggen, dat ik mijn woning verkoop en zij hun vruchtgebruik en bloot eigendom kunnen overdragen aan mij, waar ik de waarde voor vergoed, die uit het gemiddelde van 2 onafhankelijke taxatierapporten (door hen aan te wijzen taxateurs) naar voren komt. Ik neem dan de onderhoudskosten op mij ( er staat onderhoud voor ca 4.000,- voor de deur). en trek in bij mijn moeder. Ik zou dat graag willen, en het levert mij, denk ik, ook financieel iets op: ik kan alles 'doen' van de overwaarde van mijn huidige woning, er is geen hypotheek meer nodig en mijn leven wordt goedkoper (ik woon nu in dure gemeente, in een appartement met hoge servicekosten) . Ik zou ook willen realiseren dat we zo allen zo min mogelijk gevolg krijgen van erfrecht of andere fiscale gevolgen, als mijn moeder komt te overlijden (zij is weliswaar 83, maar geen enkel teken aan de wand overigens van ziekte of te verwachten overlijden; haar zussen zijn allen rond de 90 jaar geworden...) . Ik realiseer mij dat mijn moeder vervolgens huur moet gaan betalen aan mij, jaarlijks 6% van de WOZ waarde meen ik. Is dit alles een financieel /fiscaal een verstandige zet, los van dat ik het gevoelsmatig een mooie stap zou vinden? En wat zou het eventuele voordeel zijn ( zo dat er is) voor mijn 4 broers en zussen? Of zijn er onvermoede nadelen/addertjes onder het gras? Dank u wel voor uw bericht.

Antwoord:

Beste Vraagsteller,

Uw vraag begrijp ik heel goed en het is me duidelijk dat u uw woning wenst te verkopen en de woning van uw moeder (thans in gemeenschappelijk bezit door blooteigenaren, zijnde u met uw broers/zussen) om uw moeder tevens mantelzorg te kunnen verlenen. Een mooie gedachte die u graag overlegt met uw broers/zussen.

Uiteraard is dit mogelijk. Echter, het is lastig om in algemeenheid aan te geven wat de fiscale en financiële gevolgen zijn voor alle partijen. Alles is mede afhankelijk van o.a. het testament van uw vader, de fiscale positie van diens nalatenschap. Tevens is ook van belang of uw moeder wilsbekwaam is.

Ik zou u aanraden een gesprek in te plannen bij een adviseur. U mag natuurlijk ook contact opnemen met mij om de vraag/zaak nader te bekijken.


Hartelijke groet,

Joke van Zoest
sce executeur, estate- en financieel planner

erfzaken
platinaweg 25
2544 ez den haag
tel 070 321 00 15
www.erfzaken.nl
post@erfzaken.nl

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 72 uur onder de vraag.

  • De service staat open voor particulieren, instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Joke Mourits en/of Levenszaken.

  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Kom ik in aanmerking voor een ANW uitkering na het overlijden van mijn echtgenoot? Ben ik na het overlijden van mijn partner verplicht de hypotheek af te lossen?". “Moeten we echt binnen 48 uur de kamer van onze overleden moeder overdragen? Vragen die betrekking hebben op individuele situaties kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend ­ bij Levenszaken terecht.

  • Zowel de vraag als het antwoord zijn en blijven openbaar, ook nadat uw vraag beantwoord is. Houdt u er rekening mee dat openbare sites zoals Uitvaart.nl in het algemeen en de adviesrubrieken in het bijzonder geïndexeerd worden door zoekmachines waardoor ook uw naam kan opduiken in Google. Staat het openbare karakter van de site u tegen, dan kunt u beter contact opnemen met Levenszaken voor een betaald privé-consult. Stuur hiervoor een e-mail naar post@levenszaken.nl.

Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar Uitvaart.nl en Joke Mourits wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en/of aansprakelijk voor via hyperlinks verkregen informatie op externe websites.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder