Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

kindsdeel en stiefgezin

29 juli 2018

Vraag nummer: 55732

Mijn vader is recent overleden.
Hij is na de scheiding van mijn moeder 35 jaar geleden hertrouwd.
(Moeder is 3 jaar geleden overleden.)
Zijn vrouw heeft uiteraard vruchtgebruik van langstlevende.
Zij hebben 1 kind samen en wij zijn 2 kinderen uit het eerste huwelijk van mijn vader.

De eerste vraag is dan hoe is de verdeling van de kindsdeel dan geregeld als zijn vrouw overlijdt ?

Vraag 2 wordt het kindsdeel bepaald na overlijden van mijn vader?
Worden wij op de hoogte gesteld van het bedrag als kinderen?
Ik zit momenteel in de bijstand.
Is het noodzakelijk nu al te melden of pas als de langstlevende overlijdt?
Zoveel vragen..

Antwoord:

Beste vraagsteller


Dat zijn inderdaad veel vragen. Op de eerste plaats is van belang of uw vader een testament had en hoe de vererving daar is geregeld. Is er geen testament dan erven zijn vrouw en zijn kinderen ieder een even groot deel (1/4 in uw geval) Omdat de wettelijke verdeling dan van toepassing is krijgt u een vordering op uw stiefmoeder ter grootte van uw erfdeel. Dat is opeisbaar na haar overlijden. De erfdelen worden dus nu wel bepaald en ik raad u aan dit zwart op wit te laten zetten in een zgn. akte van verdeling bij de notaris. (ook wel akte vaststelling erfdelen genoemd)
Omdat u uw erfdeel nu nog niet in handen krijgt behoeft u nog niets te melden bij de sociale dienst, wel is het verstandig eens te kijken of u toch niet uit de bijstand kan geraken, anders gaat uw erfdeel deels alsnog terug naar de bijstand wanneer uw stiefmoeder komt te overlijden.

Met vriendelijke groet,
Joke (van Zoest) Mourits
sce executeur, estate- en financieel planner

erfzaken
platinaweg 25
2544 ez den haag
tel 070 321 00 15
www.erfzaken.nl
post@erfzaken.nl

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 72 uur onder de vraag.

  • De service staat open voor particulieren, instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Joke Mourits en/of Levenszaken.

  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Kom ik in aanmerking voor een ANW uitkering na het overlijden van mijn echtgenoot? Ben ik na het overlijden van mijn partner verplicht de hypotheek af te lossen?". “Moeten we echt binnen 48 uur de kamer van onze overleden moeder overdragen? Vragen die betrekking hebben op individuele situaties kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend ­ bij Levenszaken terecht.

  • Zowel de vraag als het antwoord zijn en blijven openbaar, ook nadat uw vraag beantwoord is. Houdt u er rekening mee dat openbare sites zoals Uitvaart.nl in het algemeen en de adviesrubrieken in het bijzonder geïndexeerd worden door zoekmachines waardoor ook uw naam kan opduiken in Google. Staat het openbare karakter van de site u tegen, dan kunt u beter contact opnemen met Levenszaken voor een betaald privé-consult. Stuur hiervoor een e-mail naar post@levenszaken.nl.

Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar Uitvaart.nl en Joke Mourits wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en/of aansprakelijk voor via hyperlinks verkregen informatie op externe websites.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder