Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

In gemeenschap van goederen getrouwd en verwerpen erfenis

6 mei 2019

Vraag nummer: 57820

Wanneer je in gemeenschap van goederen bent getrouwd en er gebeurt iets met je partner, ben je dan verplicht om de 50% van je partner te accepteren of kun je dat verwerpen? Of kan dat alleen bij een testament?

Antwoord:

Beste Vraagsteller,

U vraagt zich af of u de erfenis mag verwerpen van een partner als er sprake is van een gemeenschap van goederen.

Deze vraag kan niet algemeen worden beantwoord. Je bent zeker niet verplicht de erfenis te aanvaarden. Of verwerpen een optie is die evt. schuldeisers buiten de deur houdt valt nog te bezien.

Van belang is o.a.:

Wie is de schulden aangegaan?
Is er sprake van gemeenschapsschulden?
Zijn er minderjarige kinderen?
Is er sprake van prive vermogen of prive schulden.
Wie is er hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden. (i.g.v. de hypotheek hebben beide partners vaak getekend voor volledige aansprakelijkheid)

Ik vertrouw er op dat ik met het antwoord de juiste richting heb aangegeven.

Joke Mourits
sce executeur, estate- en financieel planner

erfzaken
platinaweg 25
2544 ez den haag
tel 070 321 00 15
www.erfzaken.nl
post@erfzaken.nl

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 72 uur onder de vraag.

  • De service staat open voor particulieren, instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Joke Mourits en/of Levenszaken.

  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Kom ik in aanmerking voor een ANW uitkering na het overlijden van mijn echtgenoot? Ben ik na het overlijden van mijn partner verplicht de hypotheek af te lossen?". “Moeten we echt binnen 48 uur de kamer van onze overleden moeder overdragen? Vragen die betrekking hebben op individuele situaties kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend ­ bij Levenszaken terecht.

  • Zowel de vraag als het antwoord zijn en blijven openbaar, ook nadat uw vraag beantwoord is. Houdt u er rekening mee dat openbare sites zoals Uitvaart.nl in het algemeen en de adviesrubrieken in het bijzonder geïndexeerd worden door zoekmachines waardoor ook uw naam kan opduiken in Google. Staat het openbare karakter van de site u tegen, dan kunt u beter contact opnemen met Levenszaken voor een betaald privé-consult. Stuur hiervoor een e-mail naar post@levenszaken.nl.

Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar Uitvaart.nl en Joke Mourits wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en/of aansprakelijk voor via hyperlinks verkregen informatie op externe websites.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder