Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Hoe, wat en waar geef ik het huis van mijn overleden ouders op bij de belastingdienst

6 maart 2017

Vraag nummer: 49947

In oktober 2015 is mijn moeder overleden (mijn vader is al eerder overleden). Mijn zus, broer en ik hebben het ouderlijk huis geërfd. Van oktober 2015 tot 1 april 2016 was dit huis in ons bezit. Op 1 april 2016 is het verkocht. Het huis was gedurende die tijd niet bewoond. Hoe, wat en waar geef ik dit nu op voor de belasting aangifte van 2016.

Antwoord:

Beste vraagsteller,

De woning diende voor u niet als eerste woning en moet dus voor uw deel worden opgegeven in box 3. De waarde die telt is niet de WOZ waarde, maar de waarde in het economisch verkeer. Waarschijnlijk is er geen taxatie geweest waaruit deze laatstgenoemde waarde blijkt, maar u zou de verkoopprijs kunnen hanteren. U neemt de waarde van de woning voor uw deel (waarde huis delen door aantal erfgenamen) op als onroerend goed op in box 3.

Met vriendelijke groet,

Joke van Zoest
SCE executeur, Estate- en Financieel Planner
www.erfzaken.nl
post@erfzaken.nl
Tel: 070-3210015

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 72 uur onder de vraag.

  • De service staat open voor particulieren, instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Joke Mourits en/of Levenszaken.

  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Kom ik in aanmerking voor een ANW uitkering na het overlijden van mijn echtgenoot? Ben ik na het overlijden van mijn partner verplicht de hypotheek af te lossen?". “Moeten we echt binnen 48 uur de kamer van onze overleden moeder overdragen? Vragen die betrekking hebben op individuele situaties kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend ­ bij Levenszaken terecht.

  • Zowel de vraag als het antwoord zijn en blijven openbaar, ook nadat uw vraag beantwoord is. Houdt u er rekening mee dat openbare sites zoals Uitvaart.nl in het algemeen en de adviesrubrieken in het bijzonder geïndexeerd worden door zoekmachines waardoor ook uw naam kan opduiken in Google. Staat het openbare karakter van de site u tegen, dan kunt u beter contact opnemen met Levenszaken voor een betaald privé-consult. Stuur hiervoor een e-mail naar post@levenszaken.nl.

Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar Uitvaart.nl en Joke Mourits wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en/of aansprakelijk voor via hyperlinks verkregen informatie op externe websites.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder