Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Erfrecht bij gambiaanse echtgenoot

18 januari 2016

Vraag nummer: 44907

In november is mevrouw in Gambia overleden, 5 jaar geleden is zij gehuwd met een Gambiaan, geen testament, huwelijk voor gambiaanse wet, huwelijk nog niet in Nederland ingeschreven daar ze in Gambia woonde.
Heeft haar echtgenoot in Nederland recht op partnerpensioen, mevrouw heeft 19 jaar bij Philips gewerkt.
Heeft echtgenoot ook recht op koopappartement van mevrouw in Nederland? Dank u voor de te nemen moeite

Antwoord:

Beste vraagsteller,

Ik heb de namen uit uw bericht verwijderd i.v.m. de privacy.

U stelt een vraag die niet heel gemakkelijk te beantwoorden is. Hier spelen verschillende wetstelsels wellicht een rol. Op de eerste plaats is het huwelijk gesloten onder Gambiaans recht? en erkent Nederland dit huwelijk? De pensioenvoorwaarden zullen uitsluitsel moeten geven of er recht is op partnerpensioen of niet, al denk ik, zeker als haar pensioen al in het verleden is opgebouwd (en dus niet tijdens het huwelijk) dat er geen recht is op partnerpensioen voor de huidige partner. Of er recht bestaat op het appartement zal moeten blijken uit het vermogensrecht dat op dit huwelijk van toepassing is (gambiaans recht of Nederlands recht)en uiteraard zal ook het huwelijk in dat geval in Nederland wel erkend moeten zijn . Hierbij ga ik ervan uit dat de vrouw geen kinderen heeft uit een eerder huwelijk. Kortom, geen vraag waar we 1,2,3 antwoord op kunnen geven.

Een goed advies kan alleen een betaald advies zijn denk ik, omdat er echt goed gekeken moet worden welk recht er op het huwelijk rust. (regels van internationaal recht etc.)

Met vriendelijke groet,

Joke van Zoest
sce executeur, estate- en financieel planner

erfzaken
platinaweg 25
2544 ez den haag
tel 070 321 00 15
www.erfzaken.nl
post@erfzaken.nl

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 72 uur onder de vraag.

  • De service staat open voor particulieren, instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Joke Mourits en/of Levenszaken.

  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Kom ik in aanmerking voor een ANW uitkering na het overlijden van mijn echtgenoot? Ben ik na het overlijden van mijn partner verplicht de hypotheek af te lossen?". “Moeten we echt binnen 48 uur de kamer van onze overleden moeder overdragen? Vragen die betrekking hebben op individuele situaties kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend ­ bij Levenszaken terecht.

  • Zowel de vraag als het antwoord zijn en blijven openbaar, ook nadat uw vraag beantwoord is. Houdt u er rekening mee dat openbare sites zoals Uitvaart.nl in het algemeen en de adviesrubrieken in het bijzonder geïndexeerd worden door zoekmachines waardoor ook uw naam kan opduiken in Google. Staat het openbare karakter van de site u tegen, dan kunt u beter contact opnemen met Levenszaken voor een betaald privé-consult. Stuur hiervoor een e-mail naar post@levenszaken.nl.

Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar Uitvaart.nl en Joke Mourits wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en/of aansprakelijk voor via hyperlinks verkregen informatie op externe websites.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder