Erfrecht bij gambiaanse echtgenoot


18 januari 2016

Vraag nummer: 44907

In november is mevrouw in Gambia overleden, 5 jaar geleden is zij gehuwd met een Gambiaan, geen testament, huwelijk voor gambiaanse wet, huwelijk nog niet in Nederland ingeschreven daar ze in Gambia woonde.
Heeft haar echtgenoot in Nederland recht op partnerpensioen, mevrouw heeft 19 jaar bij Philips gewerkt.
Heeft echtgenoot ook recht op koopappartement van mevrouw in Nederland? Dank u voor de te nemen moeite

Antwoord:

Beste vraagsteller,

Ik heb de namen uit uw bericht verwijderd i.v.m. de privacy.

U stelt een vraag die niet heel gemakkelijk te beantwoorden is. Hier spelen verschillende wetstelsels wellicht een rol. Op de eerste plaats is het huwelijk gesloten onder Gambiaans recht? en erkent Nederland dit huwelijk? De pensioenvoorwaarden zullen uitsluitsel moeten geven of er recht is op partnerpensioen of niet, al denk ik, zeker als haar pensioen al in het verleden is opgebouwd (en dus niet tijdens het huwelijk) dat er geen recht is op partnerpensioen voor de huidige partner. Of er recht bestaat op het appartement zal moeten blijken uit het vermogensrecht dat op dit huwelijk van toepassing is (gambiaans recht of Nederlands recht)en uiteraard zal ook het huwelijk in dat geval in Nederland wel erkend moeten zijn . Hierbij ga ik ervan uit dat de vrouw geen kinderen heeft uit een eerder huwelijk. Kortom, geen vraag waar we 1,2,3 antwoord op kunnen geven.

Een goed advies kan alleen een betaald advies zijn denk ik, omdat er echt goed gekeken moet worden welk recht er op het huwelijk rust. (regels van internationaal recht etc.)

Met vriendelijke groet,

Joke van Zoest
sce executeur, estate- en financieel planner

erfzaken
platinaweg 25
2544 ez den haag
tel 070 321 00 15
www.erfzaken.nl
post@erfzaken.nl

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >