Kapitaalverzekering/Pensioenfonds AOW‏


18 juli 2012

Vraag nummer: 28685

Mijn opa is overleden en hij heeft een kapitaalverzekering afgesloten in het verleden waardoor mijn oma een geldbedrag heeft ontvangen.
Hiernaast heeft een pensioenfonds contact met haar opgenomen om het gehele opgebouwde bedrag in een keer naar haar over te maken.
Is dit verstandig (fiscaal gezien) of kan zij dit beter in termijnen laten over maken?

Hiernaast vroeg ik me af of beide bedragen effect hebben op de hoogte van haar aow en/of zij haar uitkering zullen minderen bij het ontvangen van het bedrag uit de kapitaalverzekering en/of het pensioenfonds.

Antwoord:

Wat uit uw vraag niet helemaal blijkt is wat er nu precies is gebeurd? U geeft aan dat er een verzekering is afgesloten door Opa en dat oma al een geldbedrag heeft ontvangen? Daarnaast heeft het (desbetreffende?) pensioenfonds contact met oma gezocht en haar voorgesteld het bedrag in één keer over te maken.

Waarschijnlijk is het zo dat er een lijfrente voor het kapitaal moest worden aangekocht (dat noemt men een lijfrenteclausule). De jaarlijkse uitkering zal niet zo hoog zijn en onder een bepaalde grens liggen. De grens die ik bedoel is er voor kleine pensioenuitkeringen. Wettelijk mag het pensioenfonds in dit geval tot eenmalige uitkering overgaan. Wel moet het pensioenfonds over de uitkering loonheffing en premies volksverzekeringen inhouden. Oma ontvangt netto dus een lager bedrag.

Voor de uitkering AOW en/of de uitkering uit een (Andere) kapitaalverzekering heeft dit geen gevolgen. Oma zal ook geen keuze hebben om in termijnen te laten uitkeren. Dit is voor het pensioenfonds niet optimaal, omdat de kosten voor uitkeren te hoog zijn i.t.t. de uitkering.

Enige effect is dat oma eenmalig een bedrag ontvangt waarover heffingen worden ingehouden. Oma zal hiervoor ook een jaaropgave ontvangen. Mocht het zo zijn dat oma in verhouding te veel inkomstenbelasting betaald dan wordt dit met de belastingaangifte vanzelf weer rechtgetrokken. (let op: dit kan ook in het nadeel van oma uitpakken doordat oma mogelijk te weinig belasting heeft betaald)

Met vriendelijke groet,

Joke van Zoest FFP
www.nabestaandenplanner.nl

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >