Begunstiging op uitvaartverzekering


6 februari 2019

Vraag nummer: 57265

Hallo, ik heb een vraag.

Mijn ex is overleden en ik was nog close met zijn zonen en heb de uitvaart voorgeschoten. Er was mij gezegd dat de uitvaartpolis ten gunste van mij zou uitkeren dat die nog op mijn naam stond. We hebben een goede verstandhouding en ik heb in vertrouwen gehandeld en betaald.

na afhandeling van de uitvaart, blijkt dat de polis een oude relatie uit een verleden van meer dan 15-20jaar terug nog als begunstigde heeft. iemand waarmee mijn ex nooit meer contact heeft gehad en die wij de familie en nabestaanden ook niet kennen.

ondanks verzoek niet aan haar uit te keren maar de uitvaart te betalen van de polis, heeft Monuta toch uitgekeerd aan die persoon en wij krijgen geen gegevens om contact op te nemen.

mijn ex had 20-25jaar dezelfde verzekeringsagent hij heeft nooit de polis meer gecheckt en gewijzigd, ik acht hem verantwoordelijk. Maar waar staan we nu juridisch? Zijn zonen en ik zijn onthutst, dat we zo achter blijven met de kosten en dat een 3e persoon dit geld zomaar krijgt zonder verplichting de uitvaart te betalen. Kunt u mij adviseren svp? Dank u bijvoorbaat!
Vriendelijke groet,
Monique van Dorst

Antwoord:

Dat is een lastige vraag die niet zomaar valt te beantwoorden, een en ander is met name afhankelijk van de polisvoorwaarden en of het een uitvaartverzekering of een levensverzekering betreft.

Het beste wat u nu kunt doen is de verzekeringstussenpersoon inschakelen, hij kent de situatie als beste. Ik weet niet of het verwijt aan deze tussenpersoon is te maken, uw ex was zelf ook verantwoordelijk.

Hoe het ook zij, jullie kunnen nu niet 1,2,3, iets aan de situatie veranderen dan alleen de hulptroepen inschakelen. Rechtstreeks contact opnemen met de ex lijkt me ook mogelijk en haar uitleggen dat het redelijk en billijk is als zij het geld terugstort.

Met vriendelijke groet,

Joke (van Zoest) Mourits
sce executeur, estate- en financieel planner

erfzaken
platinaweg 25
2544 ez den haag
tel 070 321 00 15


www.erfzaken.nl
post@erfzaken.nl

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >