Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

aangifte na overlijden

30 maart 2019

Vraag nummer: 57601

Geachte lezer (m/v)

Ik had geen enkel contact met mijn vader, die net is overleden. Ik verwerp zijn nalatenschap, wil er niets mee te maken hebben. Ben ik in die situatie dan ook niet verplicht een F-formulier voor de Belastingdienst in te vullen?

Antwoord:

Beste vraag steller,

Een erfgenaam kan de erfenis verwerpen. Als een erfgenaam verwerpt is hij geen erfgenaam meer. Door verwerping kan er sprake zijn van plaatsvervulling. Bij plaatsvervulling erven de kinderen van de persoon die verwerpt. Het kan om bepaalde redenen niet gewenst zijn dat de nalatenschap door plaatsvervulling bij de kinderen terecht komt. Als een erfgenaam die geen schulden wilt erven de erfenis verwerpt is het niet handig als zijn kinderen vervolgens als erfgenaam optreden. De kinderen zouden dan op hun beurt ook moeten verwerpen, als de kinderen minderjarig zijn heeft u daarvoor een machtiging van de kantonrechter van de geboorteplaats van de kinderen nodig.

Als alle erfgenamen de erfenis verwerpen worden erfgenamen gezocht in de opvolgende groep.

Wilt u met meerdere erfgenamen de erfenis verwerpen zorg dan dat u gezamenlijk de akte van verwerping laat opmaken, bij de rechtbank of via een notaris. U betaalt dan slechts één maal de griffiekosten.

Als u hebt verworpen, en u dus geen erfgename bent, mag u geen F-formulier meer invullen.

Ik hoop u hiermee voldoende heb kunnen beantwoorden,

Met vriendelijke groet,
Milou Demaret
Nunazorg
www.nunazorg.nl

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 72 uur onder de vraag.

  • De service staat open voor particulieren, instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Joke Mourits en/of Levenszaken.

  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Kom ik in aanmerking voor een ANW uitkering na het overlijden van mijn echtgenoot? Ben ik na het overlijden van mijn partner verplicht de hypotheek af te lossen?". “Moeten we echt binnen 48 uur de kamer van onze overleden moeder overdragen? Vragen die betrekking hebben op individuele situaties kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend ­ bij Levenszaken terecht.

  • Zowel de vraag als het antwoord zijn en blijven openbaar, ook nadat uw vraag beantwoord is. Houdt u er rekening mee dat openbare sites zoals Uitvaart.nl in het algemeen en de adviesrubrieken in het bijzonder geïndexeerd worden door zoekmachines waardoor ook uw naam kan opduiken in Google. Staat het openbare karakter van de site u tegen, dan kunt u beter contact opnemen met Levenszaken voor een betaald privé-consult. Stuur hiervoor een e-mail naar post@levenszaken.nl.

Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar Uitvaart.nl en Joke Mourits wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en/of aansprakelijk voor via hyperlinks verkregen informatie op externe websites.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder