aangifte na overlijden


30 maart 2019

Vraag nummer: 57601

Geachte lezer (m/v)

Ik had geen enkel contact met mijn vader, die net is overleden. Ik verwerp zijn nalatenschap, wil er niets mee te maken hebben. Ben ik in die situatie dan ook niet verplicht een F-formulier voor de Belastingdienst in te vullen?

Antwoord:

Beste vraag steller,

Een erfgenaam kan de erfenis verwerpen. Als een erfgenaam verwerpt is hij geen erfgenaam meer. Door verwerping kan er sprake zijn van plaatsvervulling. Bij plaatsvervulling erven de kinderen van de persoon die verwerpt. Het kan om bepaalde redenen niet gewenst zijn dat de nalatenschap door plaatsvervulling bij de kinderen terecht komt. Als een erfgenaam die geen schulden wilt erven de erfenis verwerpt is het niet handig als zijn kinderen vervolgens als erfgenaam optreden. De kinderen zouden dan op hun beurt ook moeten verwerpen, als de kinderen minderjarig zijn heeft u daarvoor een machtiging van de kantonrechter van de geboorteplaats van de kinderen nodig.

Als alle erfgenamen de erfenis verwerpen worden erfgenamen gezocht in de opvolgende groep.

Wilt u met meerdere erfgenamen de erfenis verwerpen zorg dan dat u gezamenlijk de akte van verwerping laat opmaken, bij de rechtbank of via een notaris. U betaalt dan slechts één maal de griffiekosten.

Als u hebt verworpen, en u dus geen erfgename bent, mag u geen F-formulier meer invullen.

Ik hoop u hiermee voldoende heb kunnen beantwoorden,

Met vriendelijke groet,
Milou Demaret
Nunazorg
www.nunazorg.nl

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >