Bankrekeningen van mijn overleden moeder


7 januari 2013

Vraag nummer: 33216

Goedemiddag,

onlangs had ik met de belastingdienst contact over een terugbetaling van een bepaald bedrag aan mijn overleen moeder (15-3-2012).. Zij vroegen mij op welk rekeningnummer van mijn overleden moeder dit gestort moest worden . Er werden toen nummers genoemd die mij onbekend waren. Heb toen vergeten om de nummers te noteren.
Toen ik dit op een later tijdstip nog eens navroeg kon de belastingdienst mij niet meer helpen omdat alle gegevens verwijderd waren .
Hoe kan ik achter de (mogelijk allang opgeheven) bankrekeningnummers van mijn moeder komen ?
Mogelijk zijn er toch nog actieve nummers.
Ik hoop dat u mij kan helpen.

Antwoord:

Geachte vraagsteller,

Er zijn een aantal opties om de rekeningnummers te achterhalen. Wellicht is er een aangifte belasting uit eerdere jaren voorhanden. Doorgaans wordt dan (indien het vermogen boven het bedrag van de vrijstelling uitkomt) ook aangegeven welke bankrekeningnummers bij welke bank er waren, gevolgd door het saldo per 1 januari.
Indien de bankrekeningen niet te achterhalen zijn op deze manier zou ik eens informeren bij de grootste banken in Nederland, Rabobank, ABNAmro en ING bijvoorbeeld. Wellicht komt u ook verder in de administratie die er nog is, zijn er bv eindafrekeningen geweest van de SVB? Is daar nog correspondentie van en zo ja, staat dan wellicht in die correspondentie een bankrekeningnummer genoemd?
Mocht u er helemaal niet uitkomen, dan kunt u voor de terugbetaling van de belastingen wellicht ook uw eigen bankrekeningnummer opgeven, echter dan moet misschien wel aangetoond worden (middels een verklaring van erfrecht oid) dat de gelden aan de wettelijke rechthebbenden (erfgenamen) wordt uitgekeerd.
Ik zou om te beginnen eens beginnen bij de aanwezige administratie.
Helaas kennen we in Nederland (nog geen) bankrekeningregister, want dat zou alles veel makkelijker maken.

Met vriendelijke groet,

Joke van Zoest
Nabestaandenplanner
www.nabestaandenplanner.nl
post@nabestaandenplanner.nl

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >