Hond of poes begraven in eigen tuin?

Mag je een huisdier begraven in je eigen tuin?

Dat ben je wanneer je een koophuis hebt, maar niet wanneer je een woning huurt. Alleen huisdieren zoals honden en katten mogen in eigen tuin worden begraven, hobbydieren moeten aan de eisen van dode landbouwhuisdieren voldoen.

De NVWA noemt als voorbeelden van hobbydieren:

  • paarden
  • schapen
  • hangbuikzwijntjes
  • bokjes
  • kippen
Deze dieren mogen dus niet in eigen tuin worden begraven.

Waar moet graf huisdier aan voldoen?

De NVWA schrijft voor dat het graf van een huisdier minimaal 75 centimeter diep moet zijn. Daarnaast is het niet de bedoeling dat het huisdier wordt begraven in bijvoorbeeld een plastic zak. Gebruik natuurlijk afbreekbare materialen om uw huisdier in te begraven.

Andere mogelijkheden

Overleden huisdier afgeven aan de gemeente. De gemeente zorgt dan voor de verwerking.

cremeren overleden huisdier. Er zijn diverse dierencrematoria in Nederland waar u uw huisdier kunt laten cremeren. Dat kan met meerdere huisdieren tegelijk, maar het is ook mogelijk om uw huisdier los te laten cremeren. Wanneer je je huisdier alleen laat cremeren kan je de as mee naar huisnemen om het bijvoorbeeld te bewaren in een dieren asbestemming.

Begraven overleden huisdier Er zijn diverse dierenbegraafplaatsen waar overleden huisdieren een graf kunnen krijgen.

Complete uitvaart

Het is tegenwoordig ook mogelijk om een complete uitvaart te organiseren voor een overleden huisdier. Een aantal dierencrematoria hebben ook de beschikken over een dierenuitvaartcentrum waar overleden huisdieren opgebaard kunnen worden. Daar is ook ruimte om een plechtigheid te houden, helemaal ingevuld naar eigen wens.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >