Onbekende toegangscode telefoon overledene


9 juli 2021

Vraag nummer: 63311

Mijn vader is recent overleden en ik weet de toegangscode van zijn telefoon niet. Kan ik zomaar alle codes proberen om in die telefoon te komen?

Antwoord:

Ik ga er vanuit dat je de rechtmatige erfgenaam bent en dus feitelijk eigenaar bent geworden van de telefoon. Zo niet, dan zijn er zaken van belang waar ik in een ander artikel nader op in zal gaan.

Op oudere telefoons kan je vaak nog de code ongelimiteerd proberen maar hou er rekening mee dat bij een code van 4 cijfers er 10.000 mogelijkheden zijn (0000 t/m 9999)...

Bij nieuwere telefoons zijn het aantal pogingen vaak beperkt tot 3, 5 of 10x en bij te vaak een foutieve code gaat de telefoon op een (tijd)slot. Ga je toch door dan kán het zijn de telefoon volledig wordt gewist of wordt teruggezet naar de fabrieksinstellingen met als gevolg dat alle gegevens kwijt zijn. Zorg dus dat je tijdig stopt als je ziet dat het niet lukt!

Mocht je er op deze wijze toch niet bijkomen zou je ook eerst wat andere mogelijkheden kunnen onderzoeken.
Is er misschien een computer of laptop in gebruik geweest van de overledene waar je wél in kunt komen?
Soms staan daar dmv. synchronisatie gelijke gegevens op als die je op de telefoon kan aantreffen.

In andere gevallen is het mogelijk om via een e-mailaccount vanaf een ander apparaat de toestelcode te resetten/veranderen.
Mocht dit allemaal niet tot een gewenst resultaat leiden, dan bestaan er mogelijkheden om de telefoon te laten 'kraken'.

Pas echter op voor obscure software of (online) bedrijfjes die dit aanbieden. Het risico van identiteitsfraude ligt op de loer en met name bij de software geldt dat er veel wordt beloofd maar het resultaat is vaak dat de code wel van de telefoon af is maar ook alle dierbare data!

Wil je echt zeker weten dat je veilig en vertrouwd kan beschikken over de data in de telefoon van jouw dierbare, laat dit dan doen door professionals. Hou er rekening mee dat dit een zeer kostbare zaak kan zijn.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >