Mogelijkheden SIM-kaartje van overledene


1 oktober 2021

Vraag nummer: 63638

Kan ik nog wat met het simkaartje van een overledene? Staan daar misschien nog foto's op?

Bedankt, Wim.

Antwoord:

Na een overlijden vragen veel mensen zich af wat ze nog kunnen of moeten met een SIM-kaart.
Belangrijk om te weten: Een SIM-kaart is dus niet de toegangscode voor een mobiele telefoon.
Daarom een korte uitleg over SIM, PIN en PUK:

SIM-kaart (Subscriber Identity Module)
Om daadwerkelijk te kunnen bellen met een mobiele telefoon is een SIM-kaart nodig. Dat is een klein kaartje* ter grote van een vingernagel wat je krijgt van de telecom-provider en wordt geplaatst in de mobiele telefoon. Vroeger stonden op zo’n SIM-kaart nog wel eens contacten en gebelde nummers, maar tegenwoordig staat alle data op de telefoon zelf.

* Er bestaan sinds kort ook zogenaamde e-SIM’s. Een softwarematige oplossing, geprogrammeerd in je telefoon met dezelfde functie als een fysieke SIM-kaart.

PIN-code (Personal Identificatie Nummer)
Het is belangrijk om te weten dat een SIM-kaart altijd is voorzien is van een PIN-code van 4 cijfers. Deze code moet je invoeren bij het (opnieuw) starten van je telefoon en kan je als gebruiker zelf wijzigen. Als je de PIN-code niet meer weet, kan je nog wel de telefoon gebruiken, alleen kan je dan niet meer bellen of gebeld worden.

PUK-code (Personal Unlock Key)
Je kunt de PIN-code altijd herstellen met behulp van een PUK-code die je vaak vindt bij de administratie van het telefoonabonnement. Ook de provider kan je daar mee helpen.

TIPS!
Het is slim om na een overlijden niet meteen het telefoonabonnement op te (laten) zeggen maar dit bijvoorbeeld via de provider via een zogenaamde contractovername om te laten zetten naar een goedkoper abonnement of prepaid op naam van een nabestaande. Hierdoor kunnen mensen die nog niet op de hoogte zijn van het overlijden nog steeds bellen naar het hun bekende nummer en kan je als nabestaande deze mensen nog te woord staan.

Soms is er ook een voicemail gekoppeld aan dit telefoonnummer, ingesproken met de stem van de overledene. Misschien wil je dat nog wel bewaren?

Tot slot worden telefoonnummers ook steeds meer gebruikt voor beveiliging middels zogenaamde twee-staps-verificatie waarbij je een code krijgt op je telefoon als je ergens inlogt.
Als het abonnement echter is opgezegd, komen die codes natuurlijk nooit meer aan.



Sander van der Meer - www.digitallifelegacy.nl

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >