Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Dekt een verzekering de digitale nalatenschap?

15 augustus 2022

Vraag nummer: 65300

Het kan best kostbaar kan zijn om bijvoorbeeld toegang te krijgen tot een telefoon of computer van een overledene. Is daar een verzekering voor of misschien een andere manier om dat te bekostigen?

Antwoord:

De meest voorkomende verzoeken die wij ontvangen hebben betrekking op het laten 'openen' van een computer of telefoon die is voorzien van een onbekend wachtwoord of toestelcode.

Familie en nabestaanden willen graag bij deze informatie voor de afwikkeling van administratieve zaken, voor dierbare herinneringen of voor mogelijke antwoorden op vragen zoals bij suïcide.
Afhankelijk van merk, model, type en beveiliging kan dit oplopen van een paar honderd tot een paar duizend euro.
Niet zo gek als je bedenkt wat voor geavanceerde hard- en software daar voor nodig is, incl. gespecialiseerde en up-to-date (forensische) kennis en kunde.

Graag willen wij er op wijzen dat de kosten voor deze dienstverlening in enkele gevallen geheel of gedeeltelijk kan worden gedekt door een uitvaartverzekering (vrij besteedbaar bedrag), de eigen inboedelverzekering of kostbaarhedenverzekering. Wij kunnen hierover afzonderlijk adviseren.

Een andere optie is de mogelijkheid van het organiseren of gebruikmaken van crowdfund-acties die eerder succesvol zijn gebleken voor een bijdrage in de kosten van de uitvaart en daarmee samenhangende (extra) diensten.

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

 • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 72 uur onder de vraag.
 • De service staat open voor particulieren, instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Sander van der Meer en/of ZDG en haar werkmaatschappijen.
 • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Wat wordt er verstaan onder de digitale nalatenschap?", "Hebben nabestaanden recht op accounts van een overledene?", "Helpt de winkel bij een onbekende code van de telefoon na overlijden?” en "Hoe verwijder ik gegevens van een overledene van een computer?".
 • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
 • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
 • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl, Sander van der Meer en ZDG aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en/of gevolgen.

  De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

  

Digital Afterlife Expert Sander van der Meer, ZDG en daaraan verbonden werkmaatschappijen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.

 • Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

  Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder