Overledene verwijderen van internet


6 februari 2024

Vraag nummer: 67856

Ik zie nog allemaal informatie van een dierbare overledene op internet. Hoe kan ik dat allemaal laten verwijderen?

Antwoord:

Het laten verwijderen van persoonlijke gegevens op internet wordt ook wel het 'recht op vergetelheid' genoemd en stelt individuen in staat zoekmachines te verzoeken bepaalde zoekresultaten te verwijderen, mits de informatie “onjuist, onnauwkeurig, irrelevant of buitensporig” is.

Kan je dan als nabestaanden niet stellen dat gegevens over de overledene “onjuist, onnauwkeurig, irrelevant of buitensporig” zijn?
Waarschijnlijk had je bij leven dit soort zaken zelf al aan de kaak gesteld en na overlijden zou je hooguit kunnen stellen dat informatie over jou misschien niet meer relevant is.

De vraag is natuurlijk of nabestaanden mogen bepalen of informatie op internet van de overledene nog relevant is? Je zou het kunnen vergelijken met (geschiedenis)boeken; als je daar in staat vermeld zal de schrijven/uitgever de informatie over jou ook niet verwijderen als je bent overleden.

Het korte, eenvoudige antwoord op de vraag of je als nabestaanden het recht op vergetelheid mag inzetten voor een overledene is dus nee.
In een artikel op de kennisbank van de website van Digital Life Legacy wordt nog dieper op deze materie ingegaan en vind je ook een link om het tóch te proberen.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >