USB-stick geschikt voor wachtwoorden?


25 juni 2022

Vraag nummer: 65100

Mijn gebruikersnamen en wachtwoorden staan op een USB-stick, is dit een veilige oplossing?

Antwoord:

Zolang er juridisch nog niet echt mogelijkheden zijn om altijd als nabestaanden bij ieder account te kunnen komen waarvoor gebruikersnamen en wachtwoorden noodzakelijk zijn, is het opslaan hiervan op een USB-stick in iedere geval een oplossing.

Je zou ook kunnen kiezen voor een zogenaamde wachtwoordmanager; een programma waar je de informatie van alle accounts in kunt bewaren en waarvoor je maar 1 (hoofd)wachtwoord voor hoeft te onthouden. Dat wachtwoord zou je ook kunnen delen met vertrouwde personen.

hoewel het delen van gebruikersnamen en wachtwoorden handig kan zijn voor nabestaanden, ligt dit juridisch toch wat complexer. Laten we uitgaan van de goede bedoelingen van de nabestaanden maar wat als het in verkeerde handen komt óf dat er misbruik wordt gemaakt van de accounts?

In dit geval heeft de veiligheid dus meer te maken met het feit of er niemand anders bij kan komen waarvan je het niet zou willen. Uiteraard moet de USB-stick wel te vinden zijn voor de personen(en) die het nodig hebben maar daar ga ik wel vanuit.

Daarnaast vraagt het wel wat discipline om de gegevens ook up-to-date te houden en dat de USB-stick met enige regelmaat gelezen en/of beschreven wordt. Het is immers een zogenaamd solid state geheugen en wanneer dat jaren lang ongebruikt blijft, kúnnen er problemen ontstaan met het lezen en/of schrijven van de USB-stick.Sander van der Meer - www.digitallifelegacy.nl

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >