Hoe alles digitaal vast laten leggen?


22 oktober 2021

Vraag nummer: 63778

Hoe en waar kan ik het digitaal laten vastleggen? Welke wegen hoor ik te bewandelen?

Groet
Patricia

Antwoord:

Ik ga er vanuit dat je met 'digitaal laten vastleggen' bedoeld:
Waar en op welke wijze kan ik het beste mijn wensen tot mijn digitale nalatenschap vastleggen.

Een terechte vraag met uiteenlopende antwoorden.

Praktische en kosteloos
De meest eenvoudige en goedkoopste oplossing is je wensen kenbaar maken aan de mensen om je heen die je vertrouwd. Het kan in de basis geen kwaad om zelf een (digitaal) document op te maken met daarin jouw voorkeuren over wat te doen als je er niet meer bent.
Het moet alleen wel te vinden zijn voor je nabestaanden en daarbij komt dat met name je digitale leven vaak wijzigt en het daardoor dus wel van je vraagt om het steeds bij te houden.

Up-to-date houden
Lijstjes met gebruikersnamen en wachtwoorden kunnen handig zijn. Maar omdat je nog wel eens van online diensten wisselt, nieuwe gebruikersnamen aanmaakt en wachtwoorden moet wijzigen, zal je dat wel steeds bij moeten houden.
Dat is ook meteen het nadeel van veel ‘digitale kluizen’ en zogenaamde ‘social media testamenten’.

Juiste (juridische) weg?
Wat vele mensen niet weten is dat je online accounts niet kunt overdragen: het inloggen met gegevens van een overleden is feitelijk niet toegestaan dus je kunt je afvragen welke wettelijke basis het vastleggen van gebruikersnamen en wachtwoorden tbv. nabestaanden heeft...

Niet alles zomaar (laten) opzeggen!
Vaak wordt ook het advies gegeven om na overlijden alles maar te laten opzeggen maar een waarschuwing is op zijn plaats: dat is niet meer ongedaan te maken.
Zou het niet handiger zijn om alles in inzichtelijk te krijgen, vervolgens dierbare items zoals foto’s en misschien wel complete pagina’s vast te (laten) leggen en dán pas alles af te sluiten?

Jouw wensen, onze input
Omdat we al geruime tijd bezig zijn om hiervoor iets te ontwikkelen is meteen onze vraag: Hoe zou jij het zelf het liefst willen laten vastleggen? Zelf, nabestaanden die beslissen of door een betrouwbare, derde partij?Sander van der Meer - www.digitallifelegacy.nl

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >