Foto van overleden broer op internet


10 juli 2021

Vraag nummer: 63328

Mijn broer is 2 jaar geleden overleden maar ik kom hem nog steeds tegen op internet. Kan ik dat ergens melden?

Antwoord:

Ik begrijp uit de vraag dat de foto van jouw broer niet (meer) gewenst is op internet?

Overal
Veel mensen zijn tegenwoordig te vinden op internet. Dat kan zijn met een eigen website, een groepsfoto van het personeel bij de voormalige werkgever, diverse socialmedia-accounts maar ook zelfs online condoleanceregisters.

Ongewenst?
De eerste vraag die beantwoord zal moeten worden is of iedere afbeelding, film of account van de overledene op het internet ongewenst is. Veel nabestaanden vinden het juist mooi dat er op die wijze altijd een digitale herinnering blijft bestaan aan de overledene.
Anderen willen liever niet geconfronteerd worden met hun dierbare of zijn niet gecharmeerd van deze wijze waarop de persoon nog wordt vermeld op diverse media na het overlijden.

Wat blijft er over?
De illusie bestaat dat het opzeggen van alle accounts van de overledene er voor zorgt dat er niets meer te vinden is. Dat is helaas onjuist. Er is ook geen (inter)nationale instantie waar je eenmalig het overlijden kan melden en vervolgens wordt alles van die persoon van internet verwijderd. Het zogenaamde 'recht van vergetelheid' zal ik in een afzonderlijke post nader uitleggen.

In Memoriam
Een aantal sociale netwerken bieden de mogelijkheid om aan te geven dat iemand is overleden en kan er een zogenaamde in-memoriam of 'herdenkingsstatus' worden aangevraagd. Dan moet je natuurlijk wel weten dat die persoon gebruik heeft gemaakt van dat sociale medium. Als de oorspronkelijke account-eigenaar vooraf niets heeft geregeld wat te doen met het account na zijn of haar overlijden, kan je als nabestaanden (familie) bijvoorbeeld bij Facebook een herdenkingsstatus aanvragen.

Te snel
Na een overlijden worden er soms (te) snel beslissingen genomen om diverse statussen aan te vragen. Ook zijn er steeds meer bedrijven die aanbieden om accounts snel te beëindigen. Het grote nadeel daarvan is dat eenmaal iets beëindigd of gewijzigd wordt in de status 'overleden', dit vrijwel nooit meer ongedaan gemaakt kan worden.

Tip
Mijn advies zou zijn om eerst inzichtelijk te (laten) maken waar de overledene allemaal gebruik van heeft gemaakt. Vervolgens kan je zelf (of door professionals) proberen de inhoud (foto's, films & teksten) van die accounts veilig te stellen. Daarna kan je altijd nog het account sluiten.Sander van der Meer - www.digitallifelegacy.nl

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >