Artificiële Intelligentie (AI) en wachtwoorden


7 november 2023

Vraag nummer: 67520

kan AI helpen om wachtwoorden te kraken?

Antwoord:

Terechte vraag en dat heb ik vanuit mijn functie meteen aan de nieuwste, betaalde versie van ChatGPT (versie 4) gevraagd met het volgende antwoord:

"Nee, AI kan en zal niet helpen bij het kraken van wachtwoorden of het uitvoeren van enige vorm van ongeautoriseerde toegang tot accounts of apparaten. Dit is illegaal en onethisch. Als je toegang moet hebben tot een account voor legitieme doeleinden zoals het beheer van de digitale nalatenschap van een overledene, is het belangrijk om de juiste juridische kanalen te volgen en rechtstreeks contact op te nemen met de betreffende service of bedrijf voor assistentie."

Nu is het natuurlijk zo dat AI echt wel kán helpen bij het kraken van wachtwoorden maar dan moet er wel meer informatie beschikbaar zijn.
Je kunt je voorstellen dat als je maar genoeg relevante info aan AI geeft in de vorm van bijvoorbeeld geboorte en trouwdata, namen van partners, kinderen en huisdieren enz., AI heel snel en heel veel diverse, mogelijke wachtwoorden kan genereren.

Het aantal pogingen om wachtwoorden in te vullen maar ook de beveiliging in de vorm van twee-staps-verificatie kan AI echter daarmee (nog) niet omzeilen.
Ik verwacht wel dat er meer ontwikkelingen op dit gebied zullen volgen.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >