Computerapparatuur naar kringloop?


15 juli 2021

Vraag nummer: 63368

Waar kan ik het beste oude computerspullen uit een erfenis naar toe brengen?

Antwoord:

Vanuit veiligheidsoogpunt geldt het algemeen advies: zodra er persoonlijke- of bedrijfsgevoelige informatie op apparatuur kan staan (computer, telefoon, USB-stick, geheugenkaartje of harde schijf) zou je dit fysiek moeten vernietigen, tenzij:
Je bekwaam bent in het ‘veilig wissen’ van dergelijk data.

Let op!
Dat is absoluut niet hetzelfde als ‘formatteren’ of soms zelfs het ‘terugzetten naar de fabrieksinstellingen’. Veel persoonlijke gegevens kunnen dan alsnog achterblijven en o.a. kringloopwinkels liggen daar vol mee.
Er zijn helaas boefjes die juist daarom na een overlijden, al dan niet via online verkoopplatformen, apparatuur willen opkopen en aangetroffen gegevens gebruiken voor identiteitsfraude.

Gevoelig
Sommige apparatuur kan je zelfs niet ‘even’ wissen omdat daarvoor een wachtwoord moet worden ingevoerd, en die zijn vaak onbekend na een overlijden.
Kortom, zorg dat je zeker bent dat er geen gevoelige informatie (meer) op de apparatuur staat voorafgaand aan de verkoop of een schenking.

Recyclen
In veel gevallen kunnen gespecialiseerde bedrijven voorzien in het vernietigen van gevoelige gegevens. Als de apparatuur daarna nog geheel of gedeeltelijk geschikt is, wordt dit gerecycled of geschonken aan maatschappelijke doelen en instanties.



Sander van der Meer - www.digitallifelegacy.nl

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >