aanvang werkzaamheden en bevoegdheid executeur


12 september 2023

Vraag nummer: 67276

Beste meneer Leffring. Mijn vader is overleden en had een testament. Mijn moeder ligt in het ziekenhuis en komt niet meer naar hun (huur)huis terug. Nu is mijn oom bezig met het uitvoeren van zijn taken als executeur. Hij bekijkt de bankafschriften, gaat naar de woningbouw en ruimt het huis leeg. Maar mijn moeder is nog niet overleden. Zijn dat geen zaken die de dochter dan hoort te doen ? In het testament laat mijn vader alles aan haar na.

Antwoord:

Het hangt van de bepalingen in het testament af of uw oom reeds bevoegd is om uw vader zijn nalatenschap af te wikkelen. Het is veel voorkomend dat, zolang de eigen levenspartner nog in leven is, deze als eerst aangewezen executeur in het testament is opgenomen.

Formeel is uw oom pas executeur als dit daadwerkelijk zo in het testament is bepaald en nadat hij de rol van executeur heeft aanvaard. De notaris wil daarbij een verklaring ontvangen dat de nalatenschap een ruim positief saldo kent. Pas daarna wordt de verklaring van executele afgegeven waarmee uw oom zijn bevoegdheid is vastgesteld.

Een executeur dient zich te beperken tot de zaken welke onderdeel van de nalatenschap zijn en hoort de belangen van de erfgenamen te behartigen. In geval uw ouders in gemeenschap van goederen zijn gehuwd, dan vormt slechts de helft van de gezamenlijke bezittingen en schulden een onderdeel van uw vader zijn nalatenschap. Dus een vergaande handeling zoals het ontruimen van de woning roept - indien dit niet in overleg met uw moeder gebeurt - vraagtekens op.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >