Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Informeert de Belastingdienst notarissen over het overlijden?

6 mei 2024

Vraag nummer: 68262

beste heer leffring, ik ben uitvaartverzorgster en ik heb zojuist bij een familie een brief van een notariskantoor gezien waarin staat dat ze van de belastingdienst een bericht hebben ontvangen van het overlijden van mevrouw en dat zij een en ander voor meneer af kunnen wikkelen.
Dit lijkt mij niet echt koosjer, weet u of dit inderdaad waar is dat de belastingdienst deze gegevens mag verstrekken?
met vriendelijke groet, **** ***********.

Antwoord:

Inderdaad, dit is ongewoon. Het is aan de erfgenamen cq. familie welk notariskantoor zij wensen in te schakelen en in bepaalde situaties, zoals bij geen eigen woning en een gering banksaldo, is de tussenkomst van een notaris (lees verklaring van erfrecht) vaak niet eens nodig. Notariskantoren stellen zich in het algemeen reactief op, zij worden door erfgenamen cq. familieleden benaderd in plaats van andersom.

De vraag welke bij mij opkomt is of dit notariskantoor werkelijk deze informatie van de Belastingdienst heeft ontvangen of een andere bron kent.

De aanpak van de Belastingdienst is dat zij in de weken na het overlijden een brief naar het adres van de overledene stuurt met een formulier waarmee de contactpersoon dient te worden doorgegeven. Deze persoon ontvangt vervolgens de post inzake de toeslagen en inkomstenbelasting. Daarnaast stuurt men de levenspartner een brief waarin vermeld staat of er aangifte erfbelasting dient te worden gedaan. Met andere partijen legt de Belastingdienst, wanneer er familieleden bekend zijn, naar mijn ervaring geen contact.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.

  • De service staat open voor particulieren, instellingen en ondernemers die relatie zijn van
    Uitvaart.nl, Max Leffring, i-executeur en/of Doehetzelf Nalatenschap.

  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Kom ik in aanmerking voor een ANW uitkering na het overlijden van mijn echtgenoot? Ben ik na het overlijden van mijn partner verplicht de hypotheek af te lossen?". Vragen die betrekking hebben op individuele situaties kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn.

  • Zowel de vraag als het antwoord zijn en blijven openbaar, ook nadat uw vraag beantwoord is. Houdt u er rekening mee dat openbare sites zoals Uitvaart.nl in het algemeen en de adviesrubrieken in het bijzonder geïndexeerd worden door zoekmachines waardoor ook uw naam kan opduiken in Google. Staat het openbare karakter van de site u tegen, dan kunt u voor betaalde ondersteuning beter via www.i-executeur.nl contact opnemen met één van de specialisten welke bij i-executeur is aangesloten.


Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar Uitvaart.nl en Max Leffring wijzen
aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn
zij verantwoordelijk en/of aansprakelijk voor via hyperlinks verkregen informatie op externe
websites.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder