recht op aandeel erfenis zwager bij geen testament


18 januari 2024

Vraag nummer: 67753

Kortgeleden is mijn zwager overleden. 7 jaar geleden is mijn zus, zijn vrouw, overleden. Zij hebben vooraf geen testament ingesteld. Heb ik nu nog recht op een erfdeel? Heb ik recht op inzage?

Antwoord:

Het is erg aannemelijk dat uw zwager destijds de (enige bij geen kinderen) erfgenaam van uw zus was. Daarmee zijn alle bezittingen en verplichtingen eigendom van uw zwager geworden.

Nu gaat het over uw zwager zijn nalatenschap. Omdat er geen testament aan de orde is, is de wettelijke verdeling van toepassing. Deze bepaald dat de zgn. koude kant geen partij is. Wanneer uw zwager geen kinderen heeft en ook zijn ouders niet meer in leven zijn, dan zijn dienst broers en zussen de erfgenamen. Indien een broer of zus met achterlating van kinderen niet meer leeft, dan worden diens kinderen de plaatsvervullers voor dit erfdeel.

Recht op inzage in stukken aangaande de nalatenschap hebt u niet. U kunt hooguit, indien u in het bezit bent van de akte van overlijden, bij het Centraal Testamentenregister checken of er daadwerkelijk geen sprake is van een testament.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >