Uitvaartondernemer en uitvaartverzorger

Uitvaartondernemer is een vrij beroep, net als de meeste andere beroepen rond het levenseinde. Wie wil werken bij een uitvaartbedrijf wordt intern opgeleid en/of kan een opleiding tot uitvaartverzorger volgen bij Docendo in Geldermalsen, bij Meander uitvaartopleidingen in Zwolle, of bij Academie Vitaedis in Ede.

Docendo opleidingeninstituut is onderdeel van Zorgdienstengroep, een bedrijf dat veel doet in de lichamelijke zorg voor overledenen. Het is gespecialiseerd in cursussen en opleidingen postmortale zorg (overledenenzorg) en uitvaartzorg. De basis van de academie voor uitvaartzorg vormt de opleiding tot uitvaartverzorger. Het is een opleiding op MBO+niveau. Deze duurt een jaar en bestaat uit twintig theorie- en vijf tot tien stagedagen. Het examen wordt afgenomen door Stichting Vakexamens Uitvaartzorg (Stivu).

De uitvaartopleiding van Meander uitvaartopleidingen is uitgesplitst in een beroepsopleiding voor beginners en een kortere vakopleiding voor mensen die al in de branche werkzaam zijn. De beroepsopleiding duurt een jaar en is vergelijkbaar met de opleiding van Docendo qua belasting, lesstof en stages.

Academie Vitaedis is een nieuw opleidingsinstituut dat opleidingen rond het levenseinde verzorgt. In september 2012 startte de eerste opleidingsgroep. Het is een opleiding op hbo-niveau. De opleiding duurt 1,5 jaar, kent 17 lesdagen en zo’n 7 weken stage. Er zijn twee uitstroomrichtingen: Rouw- en stervensbegeleider en Ondernemerschap.

Gaandeweg uitvaart Educatie biedt verschillende educatieprogramma's voor (aspirant) uitvaartbegeleiders. Er is een Basis programma ontwikkeld die de stevige ondergrond geeft voor elke uitvaartbegeleider. Daarnaast worden er aanvullende modules aangeboden om de basiskennis uit te bereiden. Tevens worden er verdiepingsdagen georganiseerd om bepaalde onderwerpen te behandelen waar uitvaartbegeleiders en uitvaart-ondernemers tegen aan lopen in de praktijk. Ook biedt Gaandeweg uitvaart Educatie persoonlijke coaching op het gebied van profilering, inspiratie en/of aspirant freelancers / startende uitvaartondernemers of op andere gebieden.

ROC-Midden Nederland ontwikkelde in opdracht van uitvaartbedrijf Monuta een beroepsopleiding op MBO-4 niveau. Deze opleiding is alleen voor medewerkers van Monuta.

Voor wie zich afvraagt of werken in de uitvaartbranche iets voor hem of haar is – verreweg de meeste cursisten zijn vrouw – organiseren de uitvaartopleidingen oriëntatiedagen.

  • Docendo: Opleiding tot uitvaartverzorger. Prijs: 3.425 €. (excl.examenkosten STIVU) www.docendo.nl
  • Meander: Beroepsopleiding uitvaartbegeleider. Prijs: 4.950 €; Vakopleiding voor uitvaartbegeleiders. De vakopleiding start in september en duurt vijf maanden. Prijs: 3.500 €. www.meanderuitvaartopleidingen.nl
  • Vitaedis: Opleiding tot uitvaartbegeleider. Prijs: 5.250 €, excl. studieboeken. www.vitaedis.nl
  • Gaandeweg uitvaart Educatie: Basis Educatie (start in januari en oktober 2014) € 2.750, - Tevens optie voor aanvullingsdagen en verdiepingsdagen. www.gaandeweg.net


Open dag Vitaedis (10.00-13.00 uur): gratis.
Oriëntatiedag Docendo (10.00-19.30 uur). Prijs: 350, -
Oriëntatiedag Meander (9.30-16.30 uur). Prijs: 195, -
Informatiedag Gaandeweg uitvaart Educatie. Prijs: 75, -

Beoordeel dit artikel:

Kunnen we dit artikel verbeteren? Ontbreekt het aan inhoud, of vond u niet precies wat u zocht? Laat ons het weten.
Wilt u een antwoord? Vermeld dan uw e-mailadres!
Verzenden >
Vind een onderneming:

Mr Willem van der Putten

JURIDISCH ADVIES

Mr Willem van der Putten

Startersinformatie uitvaartonderneming

Beginnend begrafenisondernemer

Stel een vraag