Thanatopraxie

Sinds 2010 is thanatopraxie in Nederland toegestaan. Het gaat om een lichte vorm van balseming die het lichaam een dag of tien conserveert. Het proces van ontbinding wordt vertraagd waardoor het lichaam langer mooi blijft.


Het hoeft ook niet meer gekoeld te worden. De behandeling bestaat uit het vervangen van een deel van het bloed door een conserveringsvloeistof. Er zijn twee opleidingen die beide voor hun stages uitwijken naar het buitenland. In Nederland worden nog te weinig behandelingen uitgevoerd om voldoende praktijkervaring op te kunnen doen. Sinds 2012 zijn bij de opleiding van Docendo wel een deel van de stages in Nederland te volgen.
Het is ook mogelijk om een balsemopleiding te volgen in het buitenland, bijvoorbeeld in Groot- Brittannië of de Verenigde Staten.

Docendo organiseert sinds 2007 een opleiding tot thanatopracteur. Die duurt een jaar en is bedoeld voor ervaren overledenenverzorgers. Zij volgen theorieles en lopen stage in Barcelona. Tijdens die stages voeren zij zo’n tachtig thanatopraxiebehandelingen uit. De opleiding rond af met het NIT-vakexamen. Start in overleg met de deelnemers.
In 2011 organiseerde Vesalius, beroepsvereniging voor obductie-assistenten, overledenenverzorgers en thanatopracteurs, samen met het Rijn-IJsselcollege in Arnhem een pilot thanatopraxie-opleiding. Deze is korter en goedkoper. In 2012 is de cursus nogmaals georganiseerd. Voor het examen in Londen voeren de studenten tien zelfstandige behandelingen uit, waarvan vijf na obductie.

Docendo: Opleiding thanatopraxie. De opleiding Thanatopraxie leert je hoe je een lichte, tijdelijke balseming kunt uitvoeren.

Prijs: 3.450 €, excl. examengeld. www.docendo.nl

nvoa-vesalius. Kijk voor het aanbod en tarieven op de website: www.nvoa-vesalius.nl

Vind een onderneming:

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >