nieuws

Facultatieve
Sponsors

Direct inpakken na overlijden in Verpleeghuis

10 augustus 2013

Nabestaanden van mensen die zijn overleden in een verpleeg- of verzorgingstehuis worden regelmatig gedwongen om de kamer vrijwel direct leeg te maken. Verschillende instellingen houden zich niet aan de afspraak dat nabestaanden zeven dagen hebben om de spullen te verhuizen, dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

De Consumentenbond wil dat de branchevereniging van verpleeg- en verzorgingstehuizen (ActiZ) snel ingrijpt. De Consumentenbond noemt ook namen van organisaties die niet handelen conform de afspraak. Zo geeft de verpleegafdeling van Topaz Zuydtwijck uit Leiden maar 48 uur om de spullen van de overledene in te pakken. Maar het kan nog erger, verpleeghuis A.G. Wildervanck uit Veendam wil dat de kamer binnen 24 uur na overlijden al leeg is. Familie van mensen die daar op sterven liggen moeten dus eigenlijk al beginnen met pakken voordat hun dierbare is overleden. Het verpleeghuis zegt dat er alleen bij uitzondering kan worden afgeweken van die maatregel. De Consumentenbond heeft meldingen van verschillende families die binnen 48 uur na het overlijden van hun dierbare de spullen aantroffen in vuilniszakken.

In het programma Nieuwsuur van vrijdag kwamen ook mensen aan het woord die dit soort dingen hebben meegemaakt na het overlijden van een dierbare. De problemen worden voor een deel veroorzaakt door het tekort aan plaatsen in de instellingen. Terwijl de vergrijzing verder inzet en er dus meer plaatsen nodig zijn bezuinigt de overheid vrolijk verder op de zorg. Zo neemt het aantal plaatsen verder af terwijl de vraag blijft stijgen.

Actie
De consumentenbond roept ActiZ, het ministerie van Volksgezondheid en de Nederlandse Zorgautoriteit op om actie te ondernemen. De bond spreekt van een schrijnende situatie die onacceptabel is. De instellingen moeten zich houden aan de algemene voorwaarden.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >