Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

aanspraak erfdelen ouders bij onwillige stiefschoonmoeder

3 april 2024

Vraag nummer: 68105

Beste heer Leffring,
In 2000 is mijn schoonmoeder gestorven. in tegenstelling tot veel schoonmoeders was deze wel heel erg lief en leuk. Schoonvader hertrouwde en deze stiefschoonmoeder past al meer in het plaatje welke men heeft van schoonmoeders.
Toen mijn schoonvader 2012 overleed is het contact al erg snel verwaterd. Mijn vrouw deed het pijn dat haar stiefmoeder op lokale rommelmarkten de spullen van haar overleden ouders aan het 'verkwanselen" was onder het genot van een glas wijn. Per toeval kwamen wij er achter dat er een testament was. Hier heeft niemand ons op gewezen. Stiefmoeder was testamentair executeur maar trok zich nergens niets van aan en wil een schikking treffen van ong 2000 euro. Voor die 2000 euro heeft ze de beschikking gekregen over een bungalow (op de langslevende) wij hebben die schikking niet geaccepteerd. De jaarlijkse boedelbeschrijving en de boedelbeschrijving bij het overlijden heeft ze niet aan voldaan. Ze was niet op de hoogte van het testament.
Nu is het contact nihil en zijn mijn vrouw en haar zus bang dat strakjes bij het overlijden van stiefmoeder alles zal worden nagelaten aan haar eigen kinderen uit haar 1e huwelijk. Ze wil niks en doet niks. Moeten wij leedzaam toekijken??

Antwoord:

Zonder de exacte inhoud van het testament te kennen kan ik u alleen op enkele aannemelijke aspecten attenderen.

Bij het in 2000 overlijden van uw schoonmoeder zal uw schoonvader waarschijnlijk het vruchtgebruik over de erfdelen van uw vrouw en haar zus hebben verkregen. Daarmee ontstond een vordering van uw vrouw en haar zus op hun vader. Deze is opeisbaar geworden bij het overlijden van hun vader. Ik begrijp dat de omvang deze deze erfdelen cq. vordering onbekend is en de de vordering niet is opgeëist toen (schoon)vader overleed.

Bij het vervolgens overlijden van uw schoonvader heeft de stiefschoonmoeder waarschijnlijk het vruchtgebruik over diens nalatenschap verkregen. Kortom, opnieuw hebben uw vrouw en haar zus een vordering gekregen. Ditmaal ter grote van hun erfdeel in vaders nalatenschap en ditmaal een vordering op hun stiefschoonmoeder. Welke ze pas na haar overlijden mogen opeisen.

Zonder kennis van alle feiten, zoals de aanwezigheid van testamenten, is het ondoenlijk om u een concreet advies te geven.

Uiteindelijk is het raadzaam om advies bij een erfrechtadvocaat in te winnen. Want uw stiefschoonmoeder zal op haar handelswijze moeten worden aangesproken en openheid van zaken moeten geven. Op www.allesovererven.nl treft u in dergelijke kwesties gespecialiseerde erfrechtadvocaten aan.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.

  • De service staat open voor particulieren, instellingen en ondernemers die relatie zijn van
    Uitvaart.nl, Max Leffring, i-executeur en/of Doehetzelf Nalatenschap.

  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Kom ik in aanmerking voor een ANW uitkering na het overlijden van mijn echtgenoot? Ben ik na het overlijden van mijn partner verplicht de hypotheek af te lossen?". Vragen die betrekking hebben op individuele situaties kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn.

  • Zowel de vraag als het antwoord zijn en blijven openbaar, ook nadat uw vraag beantwoord is. Houdt u er rekening mee dat openbare sites zoals Uitvaart.nl in het algemeen en de adviesrubrieken in het bijzonder geïndexeerd worden door zoekmachines waardoor ook uw naam kan opduiken in Google. Staat het openbare karakter van de site u tegen, dan kunt u voor betaalde ondersteuning beter via www.i-executeur.nl contact opnemen met één van de specialisten welke bij i-executeur is aangesloten.


Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar Uitvaart.nl en Max Leffring wijzen
aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn
zij verantwoordelijk en/of aansprakelijk voor via hyperlinks verkregen informatie op externe
websites.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder