vruchtgebruik en successierecht


22 december 2004

Vraag nummer: 8902  (oude nummer: 5220)

Na het overlijden van mijn schoonvader in okt-97 is er een notariƫle boedelverdeling opgesteld. Hierin kreeg mijn schoonmoeder het levenslange vruchtgebruik van het huis en enkele (beleggings)rekeningen. het bloot eigendom kwam tercht bij haar beide kinderen. In 1998 is het huis van mijn schoonouders verkocht en is mijn schoonmoeder bij haar zoon in gaan wonen. In mei van dit is ook mijn schoonmoeder overleden. Nu worden we geconfronteerd met een aangifte van successie. Daarin komt de vraag (13d) voor of de overledene tijdens haar leven vermogen heeft overgedragen onder voorwaarde van vruchtgebruik. Er wordt in de bijlage I gevraagd naar de waarde daarvan op de sterfdag. Hoe bepaal je dat, want het huis is reeds lang verkocht, wat zijn de aftrekbare bedragen en wat voor invloed hebben de waardes op de sterfdag voor de te betalen successierechten.

in afwachting van uw bericht.

vr.gr.

RL Oomkens

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Ik denk dat uw schoon moeder geen vermogen heeft overgedragen onder voorwaarde/voorbehoud van vruchtgebruik. Het huis is verkocht, daarmee is het vruchtgebruik vervallen op het huis en is het mogelijk gaan rusten op de verkoopopbrengst (rente!!).

Zoals ik het dus van een afstand zie kan u de vraag met nee beantwoorden. Toch raad ik u aan voor meer zekerheid de belastingdienst om meer informatie te vragen.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >