nieuws

Facultatieve
Sponsors

Yarden pakt herstel bomenlaan IJsselhof aan

24 december 2021

Begraafplaats IJsselhof heeft een vergunning gekregen om de bomenlaan te herstellen op haar terrein. Tijdens onderhoud vanuit eigenaar en uitvaartorganisatie Yarden en een boomveiligheidscontrole in opdracht van de gemeente Gouda, bleek dat de vitaliteit van een aantal bomen afneemt met het risico op omvallen.

Om de veiligheid van bezoekers niet in gevaar te brengen, is bij de gemeente een kapvergunning aangevraagd voor twaalf bomen. Daar worden jonge exemplaren voor terug geplant, naast nog eens negentien jonge bomen die lege plekken opvullen. Zo’n dertig andere bomen worden gesnoeid. Daarmee blijft de karakteristieke bomenlaan behouden voor de begraafplaats.

Kandelaberen

In detail gaat het om het kappen van zes monumentale bomen en zes niet-monumentale bomen. Het onderhoud – het zogeheten kandelaberen - betreft vijfentwintig monumentale bomen en vier niet- monumentale bomen. Op de lege plekken die al waren ontstaan komen negentien jonge exemplaren.

Veiligheid van bezoekers

Een begraafplaats is een plek waar mensen stilstaan bij het verlies van hun dierbaren. Dit moet wel veilig kunnen. Om die reden inspecteert Yarden regelmatig de bomen op haar terrein en schakelt daarbij een gespecialiseerd bedrijf in. In samenwerking met hen is behalve het herstelplan ook een toekomstvisie ontwikkelt waarin naast de veiligheid van de bezoekers het behouden van de bomenlaan voorop staat.

Terugplaatsen nieuwe bomen

Van de 41 bomen in de laan zijn er twaalf ziek en vormen op korte termijn een risico voor de bezoekers. Daarom kunnen deze niet worden behouden. Voor iedere gekapte boom zet de begraafplaats een nieuwe terug. De bomen die worden gesnoeid, worden dusdanig aangepakt dat ze verder kunnen groeien in hun natuurlijke vorm. Het risico dat deze bomen spontaan grote takken verliezen of omvallen, is hiermee weggenomen.

De werkzaamheden starten na het broedseizoen van de vogels rond de zomer. Naar verwachting nemen de werkzaamheden twee maanden aan tijd in beslag. Bezwaren tegen het verlenen van de vergunning kunnen nog wel worden ingediend.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >