nieuws

Facultatieve
Sponsors

Tuin voor Alle Zielen herdenking op 1 november

27 oktober 2023


Tuin voor Alle Zielen De Nieuwe Ooster

Elk jaar organiseren gemeentelijke begraafplaatsen De Nieuwe Ooster en De Nieuwe Noorder een herdenkingsmoment rond Allerzielen. Dit jaar wordt op woensdag 1 november op beide locaties de herdenkingsdag Tuin voor Alle Zielen gehouden. Nabestaanden kunnen een bloembol met naamsteker planten bij het graf van hun overledene of in het algemene Tuin voor Alle Zielen grasveld.

De jarenlange traditie van de lichtjesavonden werd abrupt onderbroken door de coronacrisis. Twee jaar lang bleef het stil rond Allerzielen. In 2022 werd het herinneringsmoment weer opgepakt in een nieuwe vorm: Tuin voor Alle Zielen. Alle nabestaanden van het voorgaande jaar kregen een uitnodiging om deel te nemen. Duizenden mensen gaven hier gehoor aan. Zij mochten een bloembol kiezen uit een van de manden die klaarstonden op de begraafplaats. In het prille voorjaar kwamen de eerste telefoontjes al binnen: “Bloeien ze al?” De bloeiende bollen zorgden tot ver in de zomer voor een kleurenpracht die veel mensen ontroerde. De gedachte achter Tuin voor Alle Zielen spreekt nabestaanden én medewerkers en vrijwilligers van de beide begraafplaatsen aan; na de winter bloeit de lente en is de cirkel weer rond.


Tuin voor Alle Zielen De Nieuwe Noorder.jpg

Ook dit jaar worden op de gemeentelijke begraafplaatsen weer bloembollen geplant door nabestaanden om de overledenen te herdenken. Op woensdag 1 november staan de manden tussen 12.00 en 18.00 uur klaar met biologische soorten; witte en gele narcissen, lenteklokjes, alliums en cammasia. In de aula’s wordt die middag koffie met lekkers geschonken en dragen dichters voor uit hun werk. Ook wordt er muziek gemaakt, op Noord door een handpan speler en op Oost door een celliste met pianist.


Tuin voor Alle Zielen De Nieuwe Ooster

Nabestaanden die dat graag willen, kunnen via de website een foto van hun overledene uploaden. Deze foto’s verschijnen op een groot scherm dat op 1 november buiten bij de Tuin voor Alle Zielen staat. Het is ook mogelijk een bericht achter te laten in een digitaal reactieboek op de websites van de begraafplaatsen.
Een onderdeel uit de oude lichtjesavond is gebleven: de Hemelpost. Nabestaanden kunnen een kaartje schrijven aan hun overledene en die in een speciale ‘hemel’ brievenbus posten. De begraafplaatsen zijn in gesprek met een kunstopleiding om te onderzoeken of het mogelijk is van de duizenden kaartjes uit voorgaande jaren een kunstwerk te maken. Voor meer informatie, kijk op www.tuinvoorallezielen.nl

Kijk voor uitgebreide informatie over het thema uitvaart in Amsterdam op www.begrafenis-amsterdam.nl.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >