nieuws

Facultatieve
Sponsors

Nieuwe editie Terebinth

7 maart 2024

Klokken in Fochteloo
Omslag. Foto Bert Pierik

Dit nummer laat een grote diversiteit van onderwerpen rond begraven zien. Het gaat over verbanden met archeologie, over klokkenstoelen, over het naspelen van uitvaarten, rouwcultuur, restauratie van grafmonumenten, beleid en niet in de laatste plaats: over de inspanningen van mensen voor het behoud van dit erfgoed… De Algemene Begraafplaats in Meppel is het onderwerp van de fotoreportage, en van de beschrijving van een wandeling. Hoe een begraafplaats als een tijdmachine kan werken: bezoekers (en lezers) wanen zich even in de negentiende eeuw.

Klokken in Fochteloo

De Stichting Begraafplaatsen Oosterwolde & Fochteloo heeft haar klokkenstoel in Fochteloo gerestaureerd en werd welverdiend genomineerd voor de Gouden Terebinth 2024. Ook wegens andere activiteiten om drie begraafplaatsen levend te houden ontving voorzitter Jan Koops bij de uitreiking van de tweejaarlijkse prijs de bijbehorende oorkonde.
Op 14 december 2023 vond de onthulling van een nieuwe grafsteen plaats op de Algemene Begraafplaats in Bloemendaal: het graf van de schilder Jan Hoynck van Papendrecht werd zo in ere hersteld. De organisator, biograaf Jacques Bartels, legde een verband met de begrafenis van de schilder in 1933. Interesse in de geschiedenis van begraafrituelen blijkt ook in het artikel over het Klakkelmansgilde, een gezelschap dat een breed publiek via re-enactment graag kennis laat maken met historische uitvaarten.

Rouwsieraden

Op Slot Zuylen in Oud-Zuilen vond op 5 oktober 2023 een themadag plaats waar taxateur Anita Veenendaal vertelde over het rouwen in vroeger tijden. Zij ging met name in op de collectie rouwsieraden op het kasteel. Waar in de verte ook koningin Victoria nog mee te maken heeft. De prachtige foto’s van de rouwsieraden door Trudelies de Graaf maken alle historische informatie compleet.


Weduwe in rouw. Foto Bert Pierik

Jaarserie: archeologie

Bijzonder is de geschiedenis van de grafkelder op het landgoed Eyckenstein, onlangs in oude luister hersteld. Terebinth organiseert er in Maartensdijk op 27 april een presentatie over door Lex van Boetzelaer, met rondleiding.
De jaarserie gaat in 2024 over het verband tussen funeraire geschiedenis en archeologie. Dit en nog veel meer biedt het nieuwe nummer.

Bestellen? Losse nummers kosten 7,50 euro (incl. verzending); een abonnement kost 35 euro per jaar, zie www.terebinth.nl

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >