nieuws

Facultatieve
Sponsors

Groei islamitische uitvaartbedrijven

29 december 2023

Het aantal islamitische uitvaartzorgbedrijven in Nederland is bijna verdubbeld sinds het begin van de coronapandemie in 2020, meldt de Branchevereniging Islamitische Uitvaartzorg Nederland (BIUN). Voorheen waren er tien bedrijven actief, nu zijn dat er zeventien. Tegelijkertijd neemt de interesse van moslims in specifieke aspecten van de islamitische uitvaartzorg toe.

Toename Interesse in Dodenwassing

Naast de groei in bedrijven valt op dat steeds meer moslims geïnteresseerd zijn in de dodenwassing, een cruciaal ritueel voor islamitische begrafenissen. Al Qadr, een Utrechtse uitvaartorganisatie, organiseert sinds 2018 workshops over dodenwassing, waar met name jongeren zich voor aanmelden.

Bespreken van de Dood in Moslimgemeenschappen

Volgens Siham Qoubaa van Al Qadr willen moslimjongeren de dood bespreekbaar maken, in tegenstelling tot eerdere generaties. De coronapandemie heeft deze trend versterkt, doordat de dood dichterbij kwam en velen tijdens lockdowns geen familie naar het buitenland konden repatriëren.

Praktische en Mentale Voorbereiding

De interesse in de islamitische uitvaart en dodenwassing groeit niet alleen praktisch, maar ook mentaal. Jongeren overwegen het ritueel te beheersen om hun verantwoordelijkheid als nabestaanden te vervullen. Ilman Sulchan, deelnemer aan een dodenwassingscursus, benadrukt het belang van zorgvuldigheid en respect bij het uitvoeren van de dodenwassing.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >