nieuws

Facultatieve
Sponsors

80% Nederlanders praten zelden over afscheid

100-jarig Monuta lanceert nieuwe cake als gespreksstarter

23 oktober 2023

Cake blijft een klassieker

Openheid over afscheidsthema’s is nog steeds een gevoelig punt onder Nederlanders. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Monuta. 79% zegt zelden of nooit over hun eigen wensen rondom afscheid te praten. Over de voorkeuren van dierbaren wordt ook amper gesproken, geeft 81% aan. Reden voor de jarige uitvaartorganisatie om een vertrouwde gespreksstarter in een nieuw jasje te introduceren: de uitvaartcake. Met de naam Plakje Troost® nodigt Monuta iedereen uit om het gesprek over afscheid aan te gaan.

Cake blijft een klassieker

Hoewel er in de afgelopen eeuw veel veranderd is op afscheidsgebied, lijkt openheid over afscheid nog niet vanzelfsprekend. Ter gelegenheid van haar 100ste verjaardag heeft Monuta daarom de klassieke plak cake nieuw leven ingeblazen. Eten is een van de meest laagdrempelige thema’s rondom het afscheid. Het onderzoek toont aan dat de welbekende cake nog steeds in de top drie staat. Nederlanders serveren het liefst belegde broodjes (28%), gevolgd door bittergarnituur (24%) en dus cake (12%).


Monuta lanceert nieuwe cake: Plakje Troost®

De mogelijkheden voor de catering zijn tegenwoordig talrijk, toch associëren Nederlanders een uitvaart vaak met koffie en cake. “Cake is van oudsher een prachtig symbool bij het afscheid. Het is vertrouwd en dat is fijn om je aan vast te kunnen houden in een emotionele tijd”, vertelt Corné Mulders, directeur Uitvaartzorg bij Monuta. Het onderzoek laat zien dat de helft van de Nederlanders cake passend vindt bij het afscheid (49%). Vooral omdat het een mooie traditie is, zegt 46% van de ondervraagden.

“Vandaag bestaat Monuta 100 jaar. Daarom lanceren we een nieuwe eigen cake. Hij wordt speciaal voor ons gebakken door ge specialiseerde cakebakkers van een familiebedrijf. Als je bij Monuta kiest voor een plakje cake, krijg je vanaf nu altijd deze cake met de naam Plakje Troost®. Met een bijzonder ingrediënt: citroenmelisse. Een oud kruid dat rust geeft in emotionele situaties.” Alles over de cake en de rol van cake bij afscheid is te lezen op monuta.nl/plakjetroost.

Open over afscheid zijn

Ondanks dat Nederlanders aangeven het niet vaak te doen, vinden zij het toch wel belangrijk om over hun eigen afscheidswensen (49%) en die van hun dierbaren (60%) te praten. Mulders: “Dat is precies wat wij willen stimuleren: open over afscheid zijn. Blijkbaar is er nog een verschil tussen het belangrijk vinden en er daadwerkelijk over praten. De keuze voor het eten kan dan een gespreksstarter zijn. Cake is een heel vertrouwde, fijne optie. Maar er zijn ook tal van andere mogelijkheden om het afscheid persoonlijk te maken. Wij ondersteunen nabestaanden in het vormgeven daarvan. Maar dan is het wel belangrijk dat je dit ook al bij leven met je dierbaren bespreekt of noteert, zod at je van elkaar weet hoe je het voor je ziet.” De belangrijkste reden voor het vastleggen van wensen is dat nabestaanden niet met vragen achterblijven (48%), blijkt uit het onderzoek. Maar ook dat zij ruimte hebben voor hun verdriet en niet al teveel met dit soort praktische dingen bezig hoeven te zijn (41%).

Regionale verschillen

Open over afscheid zijn, gaat sommige provincies beter af dan andere. In Utrecht (28%), Friesland (28%), Overijssel (27%) en Noord-Brabant (26%) praat men met dierbaren vaker over de eigen afscheidswensen dan in andere provincies. Mensen uit Flevoland (47%), Utrechters (43%) en Brabanders (42%) hebben vaker hun afscheidswensen vastgelegd dan de gemiddelde Nederlander (37%). Groningers hebben hun wensen het minst vaak vastgelegd. Daar laat 70% geen informatie achter voor nabestaanden. In de rest van Nederland is dat 63%.

Over Monuta

Monuta is dé afscheidsspecialist. Opgericht in 1923 zet zij zich al 100 jaar in voor dezelfde missie: voor iedereen een afscheid met een goed gevoel mogelijk maken. Zij gelooft in openheid en eerlijkheid over afscheid. Over mogelijkheden, kosten én over wat je zelf eigenlijk wilt voor je eigen afscheid. Jaarlijks verzorgt Monuta ruim 14.000 persoonlijke uitvaarten en in totaal biedt zij meer dan 1,5 miljoen mensen financiële zekerheid met haar uitvaartverzekering. Ruim 120 opgeleide Register Uitvaartverzorgers staan mensen in het hele land bij. Monuta heeft 3 eigen begraafplaatsen en 7 crematoria en is partner in nog eens 6 andere. Meer informatie is te vinden op www.monuta.nl.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >