Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Online crematie reserveren bij DELA


31 maart 2023

Vraag nummer: 66396

Beste mr. Van der Putten,

Ik stuur deze e-mail namens mijzelf en meerdere ondernemers.
Tegenwoordig dien je bij DELA online de aanvraag in te vullen voor de crematie indien je wenst dat de nota van het crematorium rechtstreeks naar de opdrachtgever gaat. Voorheen gaven wij dit zelf op het Landelijke formulier voor de crematoria (LVC) aan door middel van een opmerking.

Het viel ons op dat je bij het online invullen, indien je kiest voor factuur naar opdrachtgever, automatisch tekent voor het feit dat je als ondernemer nog wél aansprakelijk blijft voor de betaling van de kosten indien opdrachtgever dit niet nakomt.

Wij vragen ons af of dit wettelijk gezien wel mag? Opdrachtgever is tenslotte diegene die verantwoordelijk is voor het betalen van de kosten die voortvloeien uit de uitvaart waar hij/zij opdracht toe gegeven heeft. Hij/zij geeft ook de opdracht om de crematie uit te voeren en de zalen te huren evenals de gewenste catering. Op het papieren formulier tekenen wij slechts als uitvaartverzorger en niet als opdrachtnemer of gever.

We horen graag of DELA dit wel verplicht mag stellen?

Met vriendelijke groet,

XX

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Dat is slim geregeld van DELA.
Als een uitvaartverzorger dat betalingsrisico niet wil lopen - wat mij heel verstandig lijkt - moet hij dus niet dat online formulier invullen. Ik zou dus een ander papieren formulier gebruiken, als ik hem of haar was.

Het is niet wettelijk verboden dat DELA dit automatisme in haar online systeem opneemt. De uitvaartverzorger is niet aan dit systeem gebonden. Alleen als DELA geen afzonderlijke formulieren meer zou accepteren, zou er een probleem zijn.

Wat je als uitvaartverzorger zou kunnen doen als DELA het gebruik van dit systeem wel verplicht zou stellen, kan ik niet zeggen. Dan kom je op het terrein van specifiek verbintenissenrecht waar ik veel te weinig van af weet. Misschien dat een Kamer van Koophandel daar wel iets over zou kunnen zeggen. Het zou ook een kwestie voor een belangenclub als de BGNU kunnen zijn. Er kunnen best al wettelijke regels of jurisprudentie over zijn, maar die ken ik niet.

Het zou ook een oplossing kunnen zijn om DELA nu een aangetekende brief te sturen, dat uw relaties graag gebruik maken van de faciliteiten van DELA, maar dat u merkt dat er een ongewenst en onjuist element in het online aanvragen van een crematie of andere dienst is, namelijk het mede accepteren van het betalingsrisico. En dat u bij deze uitdrukkelijk verklaart en wilt vastleggen dat u dat risico niet accepteert.
Vervolgens schrijft u dat als DELA accepteert dat u op deze manier uw risico uitsluit, wat ze dan uitdrukkelijk schriftelijk moet bevestigen, dat u het online systeem gaat gebruiken.

Als DEAL niet een dergelijke bevestiging van uitsluiting van uw risico wil sturen, kunt u vragen op welke manier u of uw klanten dan wel een opdracht voor crematie of andere diensten kunnen geven als u niet van het online systeem gebruik maakt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >