Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Afgifte ondertekening en afgifte reglement


11 augustus 2023

Vraag nummer: 67109

Geacht hr. Van der Putten,

Ik heb de volgende vraag;
Bij de stichting begraafplaatsen in Katwijk hebben ze een aanvraag formulier voor de begrafenis / overboekingsformulier opgesteld. Dit is 1 formulier met daarop een aantal bepalingen. Voorafgaand aan de begrafenis moet dit formulier worden ondertekend door de opdrachtgever en de (nieuwe) rechthebbende. 1 van de bepalingen op het formulier is dat de (nieuwe) rechthebbende een reglement van de begraafplaats heeft ontvangen. Zijn wij als onderneming verplicht om dit formulier te laten ondertekenen? Of is dit de taak van de st. Begraafplaatsen? Zijn wij verplicht om het reglement te overhandigen aan de nabestaanden? Of is dit hun taak?

Hartelijke groet,
Begrafenisverzorging Theo van der Plas en Bouwe Hoek

Antwoord:

Geachte heren,

Als geen opdracht(formulier) voor een begrafenis, en een overboeking van de rechten van het graf op naam van een nieuwe rechthebbende, (tijdig) wordt ingeleverd, zou ik als begraafplaats geen begrafenis aannemen.
Ik zou ook u als uitvaartonderneming adviseren om geen uitvaart uit te voeren, als er geen getekende opdracht of getekend akkoord met een kostenopstelling is. Uit diverse rechtszaken blijkt dat het soms heel moeilijk wordt om je geld te innen, als de papieren vooraf niet compleet en in orde zijn.

Wat betreft het reglement van een begraafplaats: klanten van de begraafplaats moeten het reglement krijgen voordat ze een overeenkomst aangaan, dus voordat een graf wordt uitgegeven of een begrafenis wordt uitgevoerd. Je kunt wel zeggen 'Dat is eigenlijk de zorg van de begraafplaats', maar dan kan de begraafplaats eigenlijk ook nog geen opdracht van u accepteren, want men weet normaal gesproken (nog) niet wie de opdrachtgever van de begrafenis wordt. Dat weet een begraafplaats van/via u. Dat maakt het voor u ook lastiger, want dan zou u het getekende opdrachtformulier eerder moeten aanleveren bij de begraafplaats, zodat de begraafplaats nog 1 of 2 dagen tijd heeft om het reglement voorafgaand aan de begrafenis aan de opdrachtgever toe te sturen. En de klant moet je een dag gunnen om het in handen te krijgen; als iemand overdag werkt, kan hij/zij de post vaak pas 's avonds zien. Dan moet je eigenlijk 3 dagen uittrekken voor een actie die makkelijk gecombineerd kan worden; daar wordt niemand beter van.

Bij gemeentelijke begraafplaatsen ligt dat allemaal wat makkelijker dan bij kerkelijke begraafplaatsen of begraafplaatsen van stichtingen. De regels van gemeentelijke begraafplaatsen zijn een vorm van wetgeving en daar geldt het principe dat iedereen geacht wordt de wet te kennen.
Maar die vlieger gaat voor andere soorten begraafplaatsen niet op. Daar moet aangetoond kunnen worden dat klanten de regels tijdig ontvangen hebben. Rechtstreeks of via betrouwbare deskundige partijen zoals uitvaartverzorgers.

Als u zich beschouwt als belangenbehartiger van de familie, is het voor de familie ook handiger om tijdig over zaken als een reglement en voorwaarden voor de plaatsing van een grafmonument te beschikken, zodat de familie kan weten waar ze aan toe is. Net als wanneer u uw overeenkomst en algemene voorwaarden overlegt.

Ik adviseer begraafplaatsen altijd om de bij hen bekende regionaal werkende uitvaartondernemingen te vragen om in de (voor)gesprekken met families altijd het reglement en een eventuele folder van de begraafplaats te overhandigen. Voor uitvaartondernemingen zou dat ook een belangrijke service aan hun klanten zijn.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >