Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Ruzie over cremeren of begraven van vader 2


5 mei 2019

Vraag nummer: 57811

Zoals ik gister al eerder een vraag had gesteld over dat m'n vader niet meer reageert op vragen tijdens zijn sterfbed of hij gecremeerd of begraven wil worden. Zijn nieuwe vrouw waar hij getrouwd mee is wil hem laten cremeren. Wij als zijn 6 kinderen willen hem begraven. Zijn wens weten we dus niet. Zijn vrouw krijgt de overlijdensakte uiteindelijk in handen maar mijn broer betaald de gehele uitvaart omdat mijn vader niet verzekerd is. Wat weegt zwaarder in wat er met m'n vader mag gebeuren. Zijn vrouw met overlijdensakte(die wil cremeren) of mijn broer die alles betaald(wilt begraven).

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Er is een misverstand over de 'overlijdensakte'. Niemand krijgt de overlijdensakte; die houdt de gemeente.

Als iemand overlijdt, wordt het lichaam onderzocht door een arts. Als sprake is van een natuurlijke dood, geeft de arts een 'verklaring van overlijden' af. Met die verklaring van overlijden kan men bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente een verlof tot begraven of een verlof tot cremeren krijgen.
Natuurlijk doet men dan meteen bij de gemeente aangifte van overlijden. De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt dan een akte van overlijden op. Die overlijdensakte wordt door de gemeente bewaard in het register van overlijden. De originele akte van overlijden krijgt dus niemand.

Wat nabestaanden wel kunnen krijgen, is een uittreksel uit het register van overlijden. Een soort kopie. Dat uittreksel wordt soms gemakshalve door uitvaartverzorgers en burgers ook wel 'overlijdensakte' genoemd. Dat is verwarrend. Dat uittreksel kan iedereen krijgen, tegen betaling van ongeveer 13,- of 14,- euro.. Als de vrouw van uw vader een overlijdensakte krijgt, betekent dat helemaal niets. Alle kinderen kunnen ook zelf een eigen overlijdensakte krijgen. Dat is handig om instanties als banken en verzekeraars te laten zien dat vader is overleden.

Wat ik gisteren bedoelde is niet de overlijdensakte, maar de 'verklaring van overlijden' die de huisarts of de arts in het ziekenhuis opstelt. Die is van belang.

Maar als uw broer die alles betaalt, wil begraven, wordt het een makkelijke keuze. Hij kan gewoon zeggen dat hij alleen een begrafenis en een graf betaalt. En niet voor een crematie. Dan is de discussie snel afgerond, denk ik.

Ik denk nog even verder. Stel - in theorie - dat een van de partijen de discussie voorlegt aan een rechter, dan zal de rechter in dit geval waarschijnlijk kiezen voor een begrafenis. Men moet de wens van de overledene volgen. Maar als die wens echt niet bekend is, moeten de naaste nabestaanden er samen uitkomen. Dan wordt het 6 stemmen tegen 1.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >