Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wat te doen wanneer andere familieleden een uitkering hebben (aansprakelijkheid voor ontruimen woning)


2 maart 2024

Vraag nummer: 67971

Goedemiddag ik kwam op deze site terecht na iets gegoogled te hebben. Ik zit met het volgende; ik heb geen contact met mijn moeder, mijn vader leeft niet meer mijn broer en zus staan geloof ik onder bewind en of hebben een uitkering. Mijn moeder is gewoon verzekerd er zal geen geld of dingen zijn om te verdelen zij heeft verder ook geen schulden of zo maar ik maak me zorgen over wanneer haar huurwoning moet worden opgeleverd en hierdoor kosten komen te ontstaan dat ik hiervoor moet opdraaien. Ik heb een normale baan, geen partner maar ik ben niet van plan om voor deze kosten op te draaien in mijn eentje terwijl die andere twee zeker niks kunnen betalen. Ik zie mijn moeder dus ook al jaren niet en wil mijn beetje spaargeld daar niet aan uitgeven terwijl die andere twee voor mijn moeder niks kunnen betekenen. Wat zou uw advies hierin zijn? Alvast bedankt voor het lezen

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik kan u geen advies geven hoe met uw familie om te gaan.

Ik kan u wel zeggen dat als u niet feitelijk en financieel aansprakelijk wilt zijn voor zaken als het ontruimen van de woning van uw moeder, u afstand kunt doen van de erfenis. Dan hoeft u niets te betalen en bent u ook niet verplicht om de handen uit de mouwen te steken voor de afhandeling van de nalatenschap, ontruiming van de woning e.d. U moet er wel op letten dat u zich na het overlijden van uw moeder niet als erfgenaam gedraagt. U moet bijvoorbeeld niet de huur van de woning opzeggen (want dat kan alleen een erfgenaam), maar u kunt de woningbouwvereniging of andere huurbaas wel neutraal informeren dat uw moeder overleden is (dat kan iedereen).

U kunt eventueel wel de uitvaart van uw moeder regelen, wanneer de verzekering de kosten dekt. Dat is geen probleem; de uitvaart is niet het regelen van de nalatenschap. U kunt eventueel wel zelf extra kosten betalen, als u het uit eigen zak betaalt. Maar u mag geen kosten betalen met geld van uw moeder. Want dan handelt u als erfgenaam.

Dat er bijvoorbeeld niemand is om de kosten van de ontruiming van de woning van moeder te betalen, is het risico van de verhuurder. Dat zijn niet uw zorgen.

U bent natuurlijk niet de eerste met zo'n vraag.
Zie in de subrubriek 'Kosten uitvaart' de vele tientallen vragen over de kosten van de uitvaart en de kosten voor het opruimen van de woning en andere zaken rond de afhandeling van de nalatenschap.

Zie ook Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd (en rechtszaken over bewaren of verstrooien van as)


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >