Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Ongehuwde tante


22 oktober 2002

Vraag nummer: 1311  (oude nummer: 1658)

Tue, 22 Oct 2002 11:07

Ik heb een ongehuwde tante. (90 jaar). Ze is nooit getrouwd of samenwonend geweest. Ze woont (nog) zelfstandig. Ik regel voor haar de administratieve zaken. Tot nu toe heeft mijn tante geen testament. Ze heeft 10 broers en zusters, waarvan er nog 4 in leven zijn. Bij de overledenen was ook één ongetrouwde zuster. Wettelijk is het volgens mij zo dat de nalatenschap in tien gelijke porties wordt verdeeld en toekomen aan de broers en zusters. In die gevallen waar er sprake is van het al overleden zijn van een broer of zuster, dan komt het deel toe aan zijn of haar kinderen. De vraag is wat er gebeurt met de portie van de ongehuwd geweest en al overleden zijnde zus.
Bij het overlijden van mijn tante zal ik de zaak moeten afhandelen. Ze heeft mij benoemd tot executeur testementair. (handgeschreven). Maar hoe kan ik beschikken over de girorekening van de dan overledene. Als ik een verklaring van erfrecht moet hebben dan zal dat via een notaris moeten. Aangezien er sprake is van veel nabestaanden die recht op een portie hebben zal dat nogal veel werk zijn (en dus geld kosten). De hoogte van de nalatenschap laat dat niet toe. Waarschijnlijk is er een te verdelen bedrag van ongeveer 10.000 euro.
Hoe kan ik dit op een zo simpel mogelijke manier oplossen.

Antwoord:

Geachte heer,

De reeds overleden zus/tante die zelf geen nabestaanden meer heeft, telt niet meer mee. De nalatenschap moet derhalve in 9-en worden verdeeld. Die delen die bestemd waren voor een broer of zus die al overleden is, worden door diens kinderen (neefjes en nichtje van uw tante) verdeeld.

Er zal ongetwijfeld veel werk zijn aan de afhandeling van deze nalatenschap, omdat er veel mensen bij betrokken zijn. U ontkomt er echter m.i. niet aan. De kosten kunnen beperkt worden door zo min mogelijk werk door een notaris te laten doen en zo veel mogelijk zelf. Maar op een bepaald moment wordt het onredelijk dat u bergen werk verzet tegen een minimale vergoeding (een executeur krijgt standaard een bepaald (laag) percentage, zo staat mij bij) om te voorkomen dat bepaalde familieleden in plaats van Euro 250,- 200,- gaan erven. Dat loont niet meer en is niet meer redelijk.

U kunt al over de rekening van uw tante beschikken, als u er nu al een en/of rekening van zou maken, van haar en u samen. Als zij overlijdt, kunt u toch direct bij het geld om de lopende kosten te betalen.

Ik adviseer u om toch met een notaris te overleggen hoe een en ander zo eenvoudig mogelijk kan. Notarissen zijn in de regel ook niet dol of de afhandeling van nalatenschappen en boedelverdelingen en vinden het prima als iemand het zo regelt, dat zij er weinig werk aan hebben. Zij zitten ook niet te wachten op telefoontjes van tientallen mensen hoe het met dit of dat staat.
U kunt in algemene zin ook informatie opvragen bij de notaristelefoon: 0900-3469393 (op werkdagen van 09.00 tot 14.00 uur; slechts o,25 cent per minuut).

mr W.G.H.M. van der Putten

22 oktober 2002

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >