Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Koopwoning van de familie


4 mei 2003

Vraag nummer: 2224  (oude nummer: 2642)

Sun, 4 May 2003 20:31

Mijn overleden opa en oma haar ouders hebben een koopwoning met land gehad. Toen die overleden mocht er een broer van mijn oma in blijven wonen zonder huur te betalen voor de koopwoning. De rest was al uitwonend. Hij mocht er vrij in wonen. Hij moest wel de overige broers en zusters een kleine som betalen. Op papier werd door een notaris beschreven dat hij er in mocht wonen tot zijn dood. Als hij dood ging zou alles verkocht worden en omdat mijn oma niet meer leeft zou mijn moeder met neven en nichten een deel erven. Hij heeft wel een dochter die in een inrichting zit. Zijn vrouw is al overleden. Nu is de broer van mijn oma een jaar geleden zelf overleden. Er was nog 1 zus over van mijn oma dus die ging de erven regelen met een notaris. Inmiddels was de sleutel van het huis ingenomen door de inrichting waar de dochter zit. Het huis staat nog na een jaar vol met meubelen en niemand van de erfgenamen kan in het huis. Mijn moeder weet nog van niets alleen dat er nu twee notarissen mee bezig zijn. In het afgelopen jaar is ook de zus overleden en nu is haar zoon er mee bezig (neef van mijn moeder). Het huis is onderhands voorlopig verkocht door een makelaar. Dat heeft mijn moeder nog wel van die neef gehoord. Iemand heeft er een optie op en de erven horen maar niks. Wat kan mijn moeder hier aan doen. Of is de enige dochter erfgenaam. Mijn oma zei ook altijd dat het huis van de familie was.
De broer van mijn oma probeerde het huis eerder te verkopen aan iemand voor een te lage prijs maar bij de notaris kwam uit dat het huis niet op zijn naam stond. Hij heeft ook geld ontvangen omdat hij een deel van het land verkocht heeft aan de HSL (hoge snelheids lijn) omdat die daar nu een treinbaan bouwen maar dat geld is niet terug te vinden volgens de notaris. Dit moet toch ook beschreven zijn want dit kan niet zwart betaald zijn.
Erft de hele familie of nu alleen de derde generatie waar mijn moeder onder valt.
Ik hoop dat u advies heeft voor mijn moeder en de rest van de familie. Duurt het vaak lang met een erfenis.

Vriendelijke groeten van Marion

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ja, het duurt vaak lang met een erfenis. Dat kan ik meteen bevestigen. En voor de rest kan ik weinig zeggen. En eerste omdat de zaak nog loopt en ten tweede omdat je dan een aantal details van de voorwaarden van bewoning e.d. moet weten en wie precies de erfgenamen zijn.
Uw moeder is thans erfgenaam, na het overlijden van uw oma. Zij heeft er recht op om te weten hoe de stand van zaken is. En het ligt daarom het meest voor de hand dat zij bij een van de notarissen vraagt hoe e.e.a. in elkaar steekt. Het kan zijn dat voor het land een andere regeling gold dan voor het huis. Ik zou als ik u moeder was, dus eerst eens gewoon bij de notaris naar de stand van zaken informeren.
Mochten bepaalde dingen niet kloppen - maar het is nog niet zeker dat dat het geval is - dan moet er een advocaat worden ingeschakeld.

mr W.G.H.M. van der Putten

6 mei 2003

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >