Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kan ik aangifte doen?


23 februari 2023

Vraag nummer: 66193

mijn vader en moeder hebben voor ieder kind iets op papier gezet wat ze krijgen naar hun dood . mijn moeder is 1 jaar geleden overleden en mijn vader was eerder al overleden . maar zijn de sierraden en andere spullen door mijn zussen en broer achter ons rug mee genomen heb ze hier voor aangesproken dat dit wel eerlijk samen gedaan moet worden maar ze willen niet naar mij luisteren ze zijn niet voor reden vatbaar maar zoals mijn ouders het per kind op papier heeft gezet en ik dit niet terug krijgt kan ik dan hiervoor aangifte doen of bij wie moet ik dan zijn

Antwoord:

Geachte heer,

Aangifte doen kan alleen bij de politie. Maar ik ken de reactie al: men zal een aangifte niet willen opnemen, omdat men zal vinden dat dit een privé kwestie is. De politie houdt tegenwoordig zo veel mogelijk aangiftes af; dan kunnen ze zeggen dat de misdaadcijfers omlaag gaan.

Ja, ik ben hier wat cynisch over. Ik heb bijvoorbeeld in mijn omgeving gezien dat de politie aangiftes van doodsbedreigingen niet wilde accepteren. Dan heb ik het over bedreigingen die herhaaldelijk zijn geuit en die op een bandje waren opgenomen, dus eenvoudig bewijsbaar waren.
Ik heb ook meegemaakt dat de politie over de diefstal van een dure auto door de ex-partner van iemand geen aangifte wilde accepteren. Want ook zogenaamd een privé kwestie. In het laatste geval heb ik namens betrokkene een klacht ingediend en zijn wij in het gelijk gesteld. De auto kwam in het opsporingssysteem terecht en is later van de weg af geplukt en aan de eigenaar terug gegeven.

Maar de politie gaat echt niet achter spullen van een lijstje van vader en moeder aan. Voor de politie is niet te controleren welk armbandje of welk waardevol voorwerp de spullen van het lijstje zijn. Een auto heeft een kenteken en een chassisnummer of voertuigidentificatienummer (VIN), maar de meeste spullen niet.

Wat kunt u dan nog doen? Als het om heel waardevolle spullen gaat, kunt u een advocaat inschakelen. Maar als die er een paar uur in moet steken, bent u als snel 1.000 euro kwijt en is resultaat niet verzekerd. Bij een rechtszaak moet u denken aan kosten tussen de 5.000 en 10.000 euro. Terwijl er geen garantie op succes is.

Ik vrees dat er niet echt een oplossing of sanctie is, als uw familie niet voor rede vatbaar is.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >