Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Inlichten kinderen van mijn overlijden


22 januari 2024

Vraag nummer: 67770

Mijn dochter is testament executeur is zij verplicht haar zus en broer waar wij beiden al jaren geen contact mee hebben in te lichten over mijn dood?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Nee, uw dochter hoeft haar broer en zus niet meteen in te lichten over uw dood en uitvaart. Maar ze moet haar zus en broer na de uitvaart wel over uw overlijden inlichten, omdat zij uw erfgenamen zijn. Tenzij u hen in uw testament onterfd hebt, maar dan hebben ze nog steeds recht op een legitieme portie.

Ik heb twee weken geleden, op 7 januari, vraag 67720 'Meldingsplicht overlijden (kinderen wel/niet informeren)' behandeld en een maand geleden vraag 67675 ' Rechten wettelijke vertegenwoordiger (in kennis stellen van overlijden en van begrafenis)'.
Om niet telkens teksten over te schrijven verwijs ik u naar mijn antwoorden op deze vragen.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubrieken 'Uitvaartplechtigheid', 'Vaststellen dood / akte van overlijden' en'Erfenis/erfrecht'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Naschrift 29-01-2024
Enkele dagen na deze vraag en mijn antwoord werd - op 22 januari 2014 - een uitspraak gepubliceerd van de rechtbank Rotterdam. In dat vonnis van 22-12-2023, met vindplaats ECLI:NL:RBROT:2023:12236, veroordeelde de kantonrechter te Rotterdam een zus om aan haar broer een bedrag van 2.000,- euro, vermeerderd met wettelijke rente en proceskosten, te betalen omdat de zus hem niet heeft geïnformeerd over de crematie van hun vader. Daar ging echter wel wat aan vooraf. De vader was op 12 oktober 2020 in het ziekenhuis overleden in het bijzijn van de zoon/broer. De dochter/zus zou de uitvaart organiseren, maar de zus wilde hem daar niets over vertellen.
De broer heeft een kort geding tegen zijn zus aanhangig gemaakt om op die manier meer te weten te komen over datum en tijd van de uitvaart. Op de zitting bij de kortgedingrechter op 19 oktober 2020 heeft de broer echter te horen gekregen dat de crematie van zijn vader inmiddels had plaatsgevonden, terwijl volgens hem de wens van vader was om begraven te worden. De vader was 16 oktober al gecremeerd.
Na het kort geding heeft de broer in een gewone procedure bij de kantonrechter een immateriële schadevergoeding van zijn zus geëist, omdat zij hem niet heeft geïnformeerd over de crematie van hun vader.
De kantonrechter komt op 22-12-2023 tot het oordeel dat de zus onrechtmatig heeft gehandeld door de broer opzettelijk niet te informeren over de crematie van hun vader op 16 oktober 2020. Een immateriële schadevergoeding van € 2.000,- acht de kantonrechter in de gegeven omstandigheden passend.
In deze zaak speelde een belangrijke rol dat de verhouding tussen de broer en de zus al lange tijd erg slecht was. De kantonrechter oordeelde "Hoe verstoord de familieverhoudingen ook zijn, een zus behoort haar broer te informeren over de uitvaart van hun vader, al helemaal als herhaaldelijk om die informatie wordt gevraagd".

Het kan dus van de omstandigheden van het geval en de verhoudingen binnen de familie afhangen of er een verplichting is om een naast familielid te informeren over de uitvaart.
In dit geval was het al bekend dat iemand overleden was. Buiten beschouwing is gelaten dat de opdrachtgever van een uitvaart ook bewust bepaalde personen niet kan uitnodigen voor de uitvaart. Dat is nog een andere invalshoek dan het iemand informeren over de uitvaart.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >