Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Gebrouilleerde familie met bewindvoering


12 januari 2018

Vraag nummer: 53379

Pakweg 7 jaar is bewind ingesteld omdat er vermoeden was dat ik mijn oude moeder van 97 geld afhandig zou maken. Toen is gebleken dat mijn jongste zuster dit vermoeden (ten onrechte) bij de kantonrechter geloofwaardig heeft weten te maken. Zij is het famlielid geworden als contactpersoon van de familie voor de bewindvoerder, waarbij zij er zorgvuldig voor gezorgd heeft dat zij mijn broer en zuster overal buiten gehouden heeft en haar uiterste best heeft gedaan om mij vooral te treffen door o.a. de DELA op te laten zeggen door bewindvoerder, die op zijn beurt ten onrechte aan DELA heeft geschreven dat er een andere voorziening zou zijn, waardoor er uiteindelijk 2000,00 euro van de bewindvoerdersrekening extra is afgeschreven na moeders crematie, omdat het deposito als gevolg van de royering onvoldoende bevatte om de crematie te doen en waarvoor ik de bewindvoerder aansprakelijk heb gesteld, omdat deze niet is nagegaan of er daadwerkelijk een andere voorziening was en deze met een van de kemphanen in zee is gegaan, wat volgens mij op voorhand al een teken aan de wand had moeten zijn.
De bewindvoerder wil aan mij geen verantwoording afleggen, maar mijn broer en zuster die er na het overlijden van moeder achter zijn gekomen wie hier nu eigenlijk degene is die er garen bij heeft gesponnen dat moeder onder bewind is gekomen, staan nu, na het overlijden achteraf achter mij, o.a. omdat de zus die verantwoording had moeten afleggen dat niet deed, terwijl de bewindvoerder net doet of hij het nog steeds voor het zeggen heeft en hij stuurt mij bijvoorbeeld een e-mail met daarin de mededeling dat er nog 235 euro betaald moet worden . Hij maant mij te betalen anders gaat hij nadere stappen zetten. Hij erkent mij dus als hoofdelijk aansprakelijk erfgenaam als hij wil cashen, maar op het moment dat ik om bankafschriften vraag waarmee ik kan aantonen aan mijn broer en zuster hoe de vork in de steel steekt wat betreft de financiƫle voordelen die mijn zuster heeft genoten en het feit dat er na bewind nog geld van de rekening is gehaald wat volgens mij niet zou mogen, dan geeft hij niet thuis en begint over NABESTAANDEN, alsof het dan wel duidelijk is dat wij het met elkaar eens zouden moeten zijn, en dat duidelijk zal zijn dat hij als deskundige en ex bewindvoerder mag bepalen dat ik alleen met een Verklaring van Erfrecht of een Testament zou kunnen aantonen dat ik eerstelijns bloedverwant ben, terwijl ik hem een kopie van ons trouwboekje en een uittreksel van de G.B.A. heb opgestuurd. Op beide documenten staat mijn moeders naam vermeld en dat lijkt me voldoende te moeten zijn, maar hij volgt dus de lijn van zijn contactpersoon van de familie die er op uit is om de erfenis zo zwaar mogelijk te belasten. De banken hebben mij erkend als aanspreekpunt omdat ik het overlijden heb aangegeven en het lijkt erop dat dat van doorslaggevende betekenis is: wie heeft het overlijden doorgegeven, maar is dat zo?
Wat kan ik doen behalve een klacht indienen tegen deze gang van zaken? Bestaat er zoiets als een vetorecht van mijn jongste zuster/contactpersoon van de bewindvoerder? En/of geldt het recht van de meerderheid? (3 tegen 1) Hebt u nog andere adviezen?
Hartelijk dank voor uw tijd en aandacht,
XX

Antwoord:

Geachte heer,

Deze adviesrubriek is er voor vragen over de wetgeving voor begraven en cremeren. Daar gaat uw vraag niet over.
Wij weten niets van bewindvoering en kunnen u helaas niet helpen met uw vraag.

Maar ik ga toch even voor u zoeken.
Als een bewindvoerder in iemands ogen in zijn of haar taak tekort schiet, kan die persoon een klacht indienen. Dat moet als volgt gebeuren:
- degene die de klacht indient moet 18 jaar of ouder zijn;
- de klacht moet schriftelijk ingediend worden;
- de klacht moet ingediend worden bij de kantonrechter van de rechtbank in het rechtsgebied (arrondissement) waar de persoon woont voor wie de maatregel is getroffen;
- de kritiek op de taakuitoefening van de bewindvoerder moet duidelijk beschreven worden en onderbouwd worden met beschrijving van situaties waarin de huidige bewindvoerder niet (voldoende) of niet op correcte wijze de belangen van de cliƫnt behartigt;
- er moet gevraagd worden of de rechter wil nagaan of er een gewichtige reden aanwezig is om de bewindvoerder te berispen of te vervangen.
Bron : goedvertegenwoordigd.nl

Op de site Rechtspraak.nl staat bij klachten over een bewindvoerder: U kunt de kantonrechter een brief schrijven waarin u uitlegt wat uw klachten zijn. De rechter beoordeelt of uw klachten gegrond zijn en nodigt u beide mogelijk uit voor een zitting.

Voor een deel bestrijkt uw vraag het erfrecht. Daar is deze rubriek dus ook niet voor. Zie de vraag Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!) in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de Notaristelefoon en de vragen en antwoorden in de adviesrubriek Notarieel recht / erfrecht.

Vanwege uw privacy en die van uw familie heb ik uw naam onder vraag verwijderd.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >